‘Het is ook het mooiste beroep!’

Achtergrond 24 juni 2020

‘Het is ook het mooiste beroep!’

‘Klopt helemaal’, zegt Peter Rietbroek als reactie op het interview met Jacco Vonhof (voorzitter MKB-Nederland) in dagblad Trouw van afgelopen zaterdag. ‘Glazenwasser is inderdaad het mooiste beroep! Het is mooi om te lezen dat Jacco zijn jaren op de ladder niet vergeten is en ons mooie vak in de spotlights blijft plaatsen.’ Rietbroek is voorzitter van de AWOG, het eigen segment van de glazenwassers en gevelbehandelaars binnen Schoonmakend Nederland.

Expert

Tekort aan personeel
De sector kampt wel met een tekort aan personeel, ondanks dat het zo’n mooi vak is. Volgens Rietbroek heeft dit een aantal oorzaken. Eén ervan is de hedendaagse bouw. ‘In bijna alles wat tegenwoordig gebouwd wordt, of het nou huizen of kantoorpanden zijn, wordt steeds meer glas gebruikt. Architecten willen meer en meer licht in een pand. Hoe meer glas, hoe meer er gewassen moet worden. En daar hebben we simpelweg meer mensen voor nodig.’

Technische hoogstandjes
Rietbroek merkt ook dat onbemind, onbekend maakt: ‘Mensen weten simpelweg niet hoe leuk en gevarieerd ons vak is en dus kiezen ze niet voor een carrière in onze branche. Naast de vrijheid en de afwisseling, zijn wij een sector die vol in beweging is. Natuurlijk staan we nog op de ouderwetse ladders, maar er zijn ook veel ondernemers in onze branche die allerlei technische hoogstandjes ontwikkelen, zoals sensoren die aangeven wanneer dingen moeten worden schoongemaakt. Ook worden er nu experimenten gedaan met de inzet van bacteriën die vuil opeten. Dit alles maakt ons vak zo ontzettend gevarieerd en boeiend.’

Interesse?
Mensen die interesse hebben om nader kennis te maken met de glazenwassersbranche zijn van harte welkom om contact op te neme met (leden van) de AWOG. Dat kan via info@schoonmakendnederland.nl.

Gerelateerd