Thuiswerken vanwege coronacrisis: geen recht

Achtergrond 3 juli 2020

Thuiswerken vanwege coronacrisis: geen recht

Thuiswerken tijdens de coronacrisis: de Rijksoverheid adviseert om dat zoveel mogelijk te doen. Dit betekent niet dat een werknemer daarom ook het recht heeft om te thuiswerken. Althans niet volgens de kantonrechter Nijmegen in een recente uitspraak. De kantonrechter wees het verzoek van een werkneemster om thuis te werken af.

Expert

De kantonrechter oordeelde dat het algemeen geformuleerde overheidsadvies om zoveel mogelijk thuis te werken, niet zover ingrijpt dat de werkneemster er 'recht op thuis werken' uit kan putten. Zowel de werkgevers als de werknemers hebben de eigen belangen toegelicht. Omdat de werkgever kon aantonen dat de fysieke aanwezigheid van de werkneemster op de werkplek noodzakelijk én daarbij welke maatregelen er op de werkplek genomen zijn om besmetting van het coronavirus te voorkomen, werd de werkgever in het gelijk gesteld. Lees de uitgebreide casus op de website van de AWVN

Heb je vragen of advies nodig over dit onderwerp? Onze medewerkers van de cao-helpdesk helpen je graag verder.

Gerelateerd