Op vakantie naar een land met ‘code oranje’ en bij terugkeer in quarantaine. Hoe zit het dan met de loondoorbetaling?

Praktijk 9 juli 2021

Op vakantie naar een land met ‘code oranje’ en bij terugkeer in quarantaine. Hoe zit het dan met de loondoorbetaling?

Reizen naar een land met code oranje wordt afgeraden en het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert om alleen naar het gebied te reizen als dat echt noodzakelijk is. Stel dat een werknemer toch op vakantie gaat naar een land met ‘code oranje’. Bij terugkeer gaat hij twee weken in quarantaine. Tenzij de werknemer thuis kan werken, betekent dit dat de werknemer geen arbeid kan verrichten. Omdat de werknemer dit op voorhand weet, ligt de oorzaak dat de arbeid niet verricht kan worden in zijn risicosfeer. Dit betekent dat de werknemer tijdens de quarantaineperiode geen recht op loon heeft. Het is van belang om, voordat de werknemer op vakantie gaat, dit met de werknemer te bespreken en de risico’s schriftelijk kenbaar te maken. 

Experts

Naar het buitenland 
Vakantie in het buitenland is beperkt mogelijk. Check voor vertrek het reisadvies op Nederland wereldwijd.

Terug naar Nederland
In de checklist inreizen vind je meer informatie over de terugreis naar Nederland. 

Op reizentijdenscorona.rijksoverheid.nl kun je snel en eenvoudig checken waaraan je moet voldoen als je terugkomt in Nederland. 

Gerelateerd