Onderhandelingen cao-schoonmakers verplaatst tot na de zomer

Nieuws 18 februari 2021

Onderhandelingen cao-schoonmakers verplaatst tot na de zomer

De onderhandelingen over de nieuwe cao voor schoonmakers worden verplaatst tot na de zomer. Dit hebben FNV, CNV en brancheorganisatie Schoonmakend Nederland samen afgesproken. De huidige cao zou aflopen in juli van dit jaar, maar wordt met een halfjaar verlengd en blijft algemeen verbindend verklaard. De schoonmakers krijgen per 1 juni gewoon de loonsverhoging van 1,5% die voor hen is afgesproken en later hun eindejaarsuitkering (4,2%).

De drie onderhandelende partijen hebben goede hoop dat zij na de zomer weer met elkaar aan de fysieke onderhandelingstafel kunnen gaan zitten.

Expert

Khadija Tahiri, president van het FNV Schoonmakersparlement: ‘Als schoonmakers doen wij ontzettend belangrijk werk. Dat hebben wij tijdens deze crisis wel laten zien. We verdienen dus een goede cao. Maar daar willen we wel op een goede en veilige manier over kunnen onderhandelen. En dat is op dit moment gewoon lastig. Dus stellen we de gesprekken even uit.’

Piet Adema, voorzitter Schoonmakend Nederland, sluit zich bij de woorden van Khadija aan: ‘Het is goed dat in deze onzekere tijd van corona en economische ontwikkelingen wordt gekozen voor rust door een ongewijzigde verlenging van de cao, zonder extra kostenverhogingen in 2021. De schoonmaaksector is fors geraakt door de coronacrisis. De onderhandelingen verplaatsen, komt de hele sector ten goede.’

Jan Kampherbeek, onderhandelaar van CNV Vakmensen: ‘We merken dat onze leden op dit moment met heel andere zaken bezig zijn dan hun cao. Denk aan alle onzekerheid rond de coronacrisis en wat dit allemaal voor gevolgen heeft voor hun leven en hun werk. Daarom is het goed dat we de cao-onderhandelingen nu wat verplaatsen.’

Voor 115.000 schoonmakers
De cao Schoonmaak geldt voor zo’n 115.000 mensen die werken voor ongeveer 3.300 schoonmaakbedrijven in Nederland.

Gerelateerd