Schoonmaak Barometer Arbeidsmarkt: Inzicht in arbeidsmarktsituatie schoonmaakbranche 2020

Feiten & cijfers 22 april 2021

Schoonmaak Barometer Arbeidsmarkt: Inzicht in arbeidsmarktsituatie schoonmaakbranche 2020

UWV publiceerde onlangs een nieuw product over de schoonmaaksector: de Schoonmaak Barometer Arbeidsmarkt. Hieronder een samenvatting van de belangrijkste bevindingen in de schoonmaaksector:

  • in 2020 daalde het aantal vacatures met 29%
  • de werkgelegenheid is in de periode feb - dec 2020 gekrompen met 8,4% (uitzenden -22%, tijdelijke contract -11%, vaste contracten -5%)
  • schoonmaak behoort daarmee tot de grootste krimpsectoren
  • het totaal aantal schoonmakers in de WW steeg tussen februari 2020 en 2021 met 27% (totale arbeidsmarkt was +20%)
  • personeelstekort bij bedrijven daalde van 50% naar 25%
  • UWV verwacht dat de dalende werkgelegenheid in de schoonmaak ook in 2021 doorzet
  • meest kansrijke beroepen in schoonmaaksector:
    gespecialiseerde schoonmakers (industrieel- en gevelreinigers, calamiteiten, cleanrooms), glazenwassers ongediertebestrijders en op MBO niveau teamleiders.

Expert

Ga naar de UWV Schoonmaak Barometer

Het Mobiliteitscentrum Schoonmaak ziet een stijging in het aantal vacatures en werkzoekenden en ook de adhoc aanvragen nemen toe (vandaag/morgen iemand nodig).


Meer informatie?
Ga naar mobiliteitscentrumschoonmaak.nl

Achtergrondinformatie
Het Mobiliteitscentrum Schoonmaak brengt werkzoekenden en werkgevers bij elkaar. Dit doen we voor schoonmaakmedewerkers, glazenwassers en specialistisch opgeleid schoonmaakpersoneel. Ons doel is om mensen die werk zoeken aan een baan te helpen. Het Mobiliteitscentrum Schoonmaak bemiddelt ook tussen bedrijven met een personeelstekort en schoonmaakbedrijven met mensen op de bank. De uitruil van werknemers is nadrukkelijk bedoeld om elkaar uit de brand te helpen, en de werknemers aan het werk te houden. Daarnaast ondersteunen we werkgevers in hun zoektocht naar de perfecte kandidaat. Niet alleen door middel van werving en selectie, maar ook door advies te geven over de huidige arbeidsmarkt en hoe hier op in te spelen. Met als doel de kennis en vakmanschap in de sector te behouden. De dienstverlening van het mobiliteitscentrum is kosteloos. Wij zijn opgericht door de sociale partners RAS, CNV, FNV en de werkgeversvereniging Schoonmakend Nederland om te zorgen voor voldoende instroom van nieuwe mensen én voor doorstroom en behoud van vakbekwame professionals. Dat lukt alleen als we samenwerken en in beweging komen en blijven.

Gerelateerd