Fedde Monsma nieuwe manager Cao, Arbeidsverhoudingen en Projecten

Nieuws 7 juni 2021

Fedde Monsma nieuwe manager Cao, Arbeidsverhoudingen en Projecten

Per 1 juni treedt Fedde Monsma (51) in dienst bij Schoonmakend Nederland als manager Cao, Arbeidsverhoudingen en Projecten. ‘Fedde brengt veel ervaring met zich mee. Ervaring die wij als brancheorganisatie goed kunnen gebruiken, gezien de uitdagingen op ons pad, waaronder het blijvend onderstrepen van het belang van kwalitatieve schoonmaak na de corona-crisis en het afsluiten van de nieuwe cao voor onze sector’, aldus Rob Rommelse, directeur van Schoonmakend Nederland.  

Monsma onderstreept de woorden van zijn nieuwe directeur: ‘De schoonmaaksector is een sector met mooie uitdagingen op een vakgebied waar ik altijd met veel plezier in heb gewerkt. In de sector wordt hard gewerkt door ondernemers, die niet alleen goed willen kunnen ondernemen, maar ook een bijdrage willen leveren aan de maatschappij. Ik hoop vanuit mijn nieuwe rol deze ondernemers hierin te kunnen ondersteunen.’ 

Expert

Loopbaan 
Fedde is geen onbekende in de wereld van arbeidsvoorwaarden en cao’s. Meest recentelijk werkte hij bij de Diabetesvereniging Nederland als manager Belangenbehartiging en Beleid.In een eerdere functie heeft hij bij de BOVAG gewerkt als manager Arbeidsvoorwaarden en -verhoudingen en was hij daar ook eerste onderhandelaar voor de cao Motorvoertuigen. Als adviseur Nieuw Beleid heeft hij bij Sportwerkgevers heeft hij de vernieuwing van de arbeidsvoorwaarden in gang gezet. Ook heeft hij een verleden bij vakbond CNV, waar hij heeft gewerkt als cao-onderhandelaar, onder meer voor de supermarkt-cao en de cao’s van AHOLD. Als zelfstandige heeft hij vorige jaar nog de cao voor het Zweedse meubelconcern IKEA afgesloten 

Wie is Fedde? Getrouwd? Kinderen? Hobby’s? 
'Ik ben Fedde Monsma en om maar gelijk een misverstand uit de weg te helpen, ik versta geen Fries wat mijn naam zou kunnen vermoeden. Samen met mijn vriendin Marjan woon ik in Hoofddorp met mijn drie kinderen. Een tweeling van 14 jaar, Hidde en Roos en met mijn jongste dochter Sylke, 12 jaar. Middelbareschool-pubers dus, never a dull moment, maar ik vind het heerlijk. Muziek is mijn grootste hobby, (als Corona weer snel voorbij is) ga ik regelmatig naar concerten, van heerlijke metal/punk tot en met het Concertgebouw. Ik maak ook muziek; elke dinsdagavond drum ik in mijn band met een paar vrienden met heel veel plezier maar wel in de wetenschap dat ik me beter kan richten op mijn carrière bij Schoonmakend Nederland.'

Wat was je laatste werkgever en in welke rol was je daar actief? 
'Sinds afgelopen zomer was ik werkzaam bij de Diabetesvereniging Nederland. Ik was daar manager belangenbehartiging en beleid en Mt-lid. Daarvoor ben ik werkzaam geweest bij BOVAG als manager arbeidsverhoudingen en -voorwaarden en in die functie onder andere eerste cao-onderhandelaar voor de cao Motorvoertuigen. Nog wat verder terug was ik adviseur Nieuw Beleid bij Sportwerkgevers, daar mocht ik vernieuwing in arbeidsvoorwaarden in gang zetten. Ook ben ik als zelfstandige actief, ik heb vorig jaar de cao IKEA afgesloten en adviseer onder andere werkgevers- en werknemersorganisaties. Nog langer geleden heb ik gewerkt bij het CNV als cao-onderhandelaar met cao’s als supermarkten en Ahold.'

En nu Schoonmakend Nederland. Waarom deze overstap? 
'Hoewel ik bij de Diabetesvereniging ook mijn ei kwijt kon, trekt mijn “oude” vak me toch. En toen kwam deze functie voorbij en kon ik die niet zomaar laten gaan. Een mooie baan bij een mooie organisatie in een mooie sector met mooie uitdagingen op een vakgebied waar ik altijd veel plezier in heb gehad. Daar kon ik geen nee tegen zeggen.'

Wanneer start je in je nieuwe rol en hoe heet je functie formeel?  
'Ik ben op 1 juni gestart bij Schoonmakend Nederland. Mijn functie heet formeel Manager CAO, Arbeidsverhoudingen en projecten.'

Wat heb je met de schoonmaaksector? Wat trekt je daarin aan?  
'Een belangrijke reden voor me om deze functie te willen doen is omdat het over mensen gaat; ondernemers die met hart en ziel hun bedrijf runnen en medewerkers die met veel betrokkenheid en plezier werken. Tel daar de maatschappelijke betekenis van schoonmaak bij op, zeker in deze corona-tijden en ik mag in een heel relevante sector aan de slag.'

En wat wil je als eerste oppakken? 
'Als eerste wil ik veel leren en luisteren. Van de leden, het bureau en andere stakeholders. Maar duidelijk is dat er al mooie uitdagingen liggen, de cao loopt dit jaar af en daar liggen een paar belangrijke onderwerpen als duurzame inzetbaarheid en beloning op tafel. Ik ga mij niet vervelen de komende tijd, maar ik heb er zin in!'

Gerelateerd