Reconditioneringsbedrijven onmisbaar na recordhoeveelheid regenval

Vereniging 1 juli 2021

Reconditioneringsbedrijven onmisbaar na recordhoeveelheid regenval

Eens per vijftig jaar valt er een recordhoeveelheid neerslag in Limburg. Zoveel, dat het zware overstromingen veroorzaakt. Afgelopen dinsdag was het weer zover. In Maastricht viel in totaal 87,2 millimeter neerslag, waarvan 22 millimeter binnen tien minuten. De grote hoeveelheid regen viel in Limburg doordat zware onweersbuien zich met zeer lage treksnelheid over het land verplaatsten. In onder meer Kerkrade, Landgraaf en Eygelshoven stonden meerdere straten blank. Hulpdiensten kregen het zo druk, dat de politie op Twitter de oproep plaatste om alleen nog 112 te bellen als er sprake was van een levensbedreigende situatie. Het treinverkeer tussen Sittard en Maastricht werd stilgelegd.

Expert

Onze reconditioneringsbedrijven zijn op dat moment onmisbaar. Omdat ze ervaring hebben in noodsituaties zijn ze supersnel ter plekke om te helpen.

Frans Koenders (Koenders Multi Care) legt uit: ‘Inmiddels zijn we in Zuid-Limburg gewend aan de jaarlijkse mei/juni zondvloeden. Onvoorstelbaar hoe de inwoners van de getroffen dorpen en regio’s er al mee omgaan. Veelal wordt de dag na de stortbui al met man en macht opgeruimd door de gedupeerden. Dan komen de opdrachten via de verzekering een aantal dagen tot een week later bij ons binnen om de gevolgschades te behandelen. Dan gaat het om drogen, reparatie stucwerk, afbouwwerkzaamheden en schilderen. Gisteravond, eigenlijk vannacht, een oproep gehad van de stichting Salvage om de ravage van een ondergelopen bioscoop droog te pompen en te zuigen en drogers te plaatsen. En gedurende de “day after” voor woningstichtingen liftschachten en kelders droog te zuigen. Het was voor ons als reconditioneerders eigenlijk geen extreme drukte. Zulke dagen komen wel vaker voor in een jaar. Zelf keer ik altijd met een voldaan gevoel terug naar kantoor of bed in de wetenschap dat we mensen te hulp zijn geschoten die daar weer zeer dankbaar voor zijn.’

Ook Rob Meershoek (Dolmans Calamiteiten Diensten B.V.) moest alle zeilen bijzetten om zijn hulptroepen in actie te laten komen: ‘Wij hebben veel extra ploegen die kant op gestuurd en de manager in Maastricht is vannacht en vanochtend de hele tijd langs schades gereden en teams aangestuurd. Vandaag nog veel extra schades gekregen. Er rijden van ons vandaag zo’n zeven extra teams rond.’

Gerelateerd