‘Muzikale arbeidsmarktverhoudingen.’

Vereniging 10 september 2021

‘Muzikale arbeidsmarktverhoudingen.’

Hij houdt van buiten de lijntjes kleuren, muziek én arbeidsmarktontwikkelingen. Over het laatste schreef hij zelfs een boek en hij zat aan tafel met dé minister Koolmees. ‘Ik mag hem Wouter noemen,’ zegt hij gekscherend. Maak kennis met onze nieuwe collega, manager cao, Fedde Monsma.

Experts

Liefde voor muziek
‘Elke dinsdagavond zijn we wereldberoemd in oefenruimte 9,’ vertelt Fedde enthousiast over zijn ‘heilige’ doordeweekse rockavond. ‘Dan speel ik onder het genot van ‘n biertje met mijn band alsof we in Paradiso zijn.’ Zijn liefde voor muziek komt niet alleen tot uiting in het spelen van drums. Hij luistert ook allerlei muziekgenres, van alternatieve pop en punk tot middeleeuws klassiek. ‘Alleen moderne jazz kan me iets minder bekoren.’

Toekomst van arbeidsmarktverhoudingen
Zijn liefde voor muziek deelt hij met een andere passie: ‘de arbeidsmarkt.’ Hij schreef er een boek over: Poldermodel 3.0 - De toekomst van arbeidsverhoudingen (te koop bij Managementboek) . Hij zegt er zelf over: ‘Tijdens het schrijfproces ben ik gaan hopen dat het een aanzet is voor vakbonden en werkgevers, maar ook voor de politiek, om eens goed naar zichzelf en om zich heen te kijken naar alle kansen die er liggen. Ik weet zeker dat het kan leiden tot een inrichting van een moderne polder.’

Zijn boek gaat over de huidige en toekomstige arbeidsmarkt, dat die verandert is al langer een gegeven. De richting ook, meer flex, minder vast, de verhoudingen zijn alleen nog niet duidelijk. Veel is daar al over geschreven, maar wat betekent dat voor arbeidsverhoudingen? Is de polder opgewassen tegen die veranderingen? Blijven de huidige vakbonden en werkgeversorganisaties staande in de beweeglijke arbeidsmarkt en blijft het overleg tussen sociale partners zoals we dat kennen met de uitkomsten zoals we die kennen? Kortom, hoe ziet de polder en de arbeidsverhoudingen er uit in 2030? Aan de hand van interviews met vakbonds- en werkgeversvoorzitters, HR-directeuren, arbeidsmarktwetenschappers, politici, arbeidsmarktdeskundigen en ook minder bekende ‘gewone’ medewerkers geeft Fedde zijn visie en kennis op de toekomstige arbeidsmarktverhoudingen. 

Aan tafel bij Ministerie SZW
Naast zijn boek vertelt hij met gepaste trots dat hij ook aan tafel heeft gezeten met minister Koolmees. ‘Geen woorden, maar daden,’ zo heet het essay over de toekomst van ‘de polder’ dat hij schreef voor het Ministerie van SZW naar aanleiding van zijn boek. De centrale vraag was hoe ambtenaren in de toekomst gezamenlijke belangen bij elkaar kunnen brengen en draagvlak kunnen verkrijgen voor sociaal beleid. ‘Mij is gevraagd met name het thema over het klassieke (overleg-) model op te pakken: als het klassieke model niet meer levensvatbaar is: hoe vernieuwen belangengroepen klassieke ideeën van legitimiteit en representativiteit?’ Nu moet Wouter alleen nog naar me luisteren,’ zegt hij grinnikend.

En nu..
Na internationaal vakbondswerk en eindverantwoordelijkheid voor alle cao’s in de detailhandel (waaronder supermarkten en Ahold) bij het CNV, besluit hij aan de slag te gaan als zelfstandig ondernemer. Als Manager modernisering arbeidsvoorwaarden bij sportwerkgevers en als Manager Arbeidsvoorwaarden bij BOVAG. En nu is hij Manager cao bij ons, Schoonmakend Nederland en mag hij direct aan de slag met de komende cao-onderhandelingen. ‘En daar heb ik veel zin in, in deze mooie sector!’ Eén ding is zeker: we gaan van hem horen! Want er zit muziek in het buiten de lijntjes kleuren van arbeidsmarktverhoudingen. Wordt vervolgd..

Gerelateerd