Vanaf 2025 zero-emissiezone in veel steden: wat betekent dat voor bedrijfsauto’s?

Nieuws 20 december 2023

Vanaf 2025 zero-emissiezone in veel steden: wat betekent dat voor bedrijfsauto’s?

Gebruik je voor jouw bedrijf bestelauto’s of vrachtwagens op benzine of diesel? En werk je op locaties in een binnenstad? Vanaf 1 januari 2025 mogen bepaalde bedrijfsauto's veel binnensteden niet meer in rijden. Dan geldt er mogelijk een zero-emissiezone (uitstootvrij gebied).

Expert

Wat is een zero-emissiezone?
Gemeenten mogen vanaf 1 januari 2025 een stadsgebied aanwijzen waar geen vervuilende bestelbussen en vrachtwagens mogen rijden. Hiermee willen gemeenten de fijnstof en CO2-uitstoot in de steden verminderen. Dat gebied is een zero-emissiezone (ZE-zone).

De omtrek van een ZE-zone is minstens het stadscentrum plus eventueel de omliggende wijken. Je mag hier met bestel- of vrachtauto’s alleen in als deze geen schadelijke stoffen uitstoot. Bijvoorbeeld met een auto op elektriciteit of waterstof.

Verschil met milieuzones
Een ZE-zone is niet hetzelfde als een milieuzone. Een milieuzone is een gebied waar bepaalde dieselvoertuigen niet in mogen. Een aantal steden hebben nu al een milieuzone. Op de webstie milieuzonecheck controleer je of jouw bestel- of vrachtwagen de milieuzone in mag.

Check in welke steden er een zero-emissiezone komt
In ongeveer 30 steden komen er zero-emissiezones. Wanneer de zero-emissiezone ingaat, verschilt per stad. Check dit op de website van de gemeente. Bekijk welke steden al een zero-emissiezone hebben aangekondigd.

Welke bedrijfsauto’s mogen in een zero-emissiezone?
Of je een zero-emissiezone in mag, hangt af van de emissieklasse (uitstoot) van de bedrijfsauto. Vanaf 2025 moeten alle nieuwe bestelauto's en vrachtwagens in de ZE-zone uitstootvrij zijn. Bestelauto’s met een emissieklasse lager dan Euro 5 mogen vanaf 1 januari 2025 de ZE-zone niet meer in. 

Doe de kentekencheck en ga na of jouw bedrijfsauto’s in 2025 de zero-emissiezone nog in mogen.

Overgangsregeling tot 2030
Voor sommige type bedrijfsauto’s is er een overgangsregeling. Je mag hiermee tot een bepaalde datum nog wel een zero-emissiezone in. Dat geldt voor: 

  • Bestelauto Euro 5: tot 1 januari 2027.
  • Bestelauto Euro 6: tot 1 januari 2028.
  • Vrachtwagen Euro 6 (bakwagen of laadwagen) die op 1 januari 2025 maximaal 5 jaar oud is: tot 1 januari 2030.
  • Vrachtwagen Euro 6 (trekker) die op 1 januari 2025 maximaal 8 jaar oud is: tot 1 januari 2030.

Vrijstellingen en ontheffingen
Mag je met jouw voertuig de ZE-zones niet in? Het voertuig is bijvoorbeeld te oud (oldtimer) en je valt buiten de overgangsregeling. Soms kun je gebruikmaken van een vrijstelling of een ontheffing. Een vrijstelling is op basis van kenteken en krijg je automatisch. Een ontheffing moet je zelf aanvragen.

Stap over op een emissieloze bedrijfsauto
Is uw bedrijfsauto aan vervanging toe? Overweeg om over te stappen op een bestelauto of vrachtwagen op elektriciteit of waterstof. Dan ben je er zeker van dat jouw bedrijfsauto straks een zero-emissiezone in mag. De levertijden zijn soms zeer lang. Houd hier rekening mee.

Ook onze ledenvoordeelpartner AURIX kan je helpen en adviseren over je wagenpark. 

Let op! vrachtwagenrijbewijs nodig voor elektrische zware bedrijfswagens
Vanaf 1 juli 2024 hebben bestuurders van elektrische bedrijfswagens een vrachtwagenrijbewijs nodig. Het gaat om bedrijfswagens die meer dan 3.500 kilo wegen. Op dit moment geldt nog een uitzonderings- en gedoogregeling. 

Vraag subsidie aan
De overheid biedt je hulp en geld om de kosten te verlagen bij het kopen van emissieloze bestelauto’s of vrachtwagens.

Bekijk deze subsidies:

Zorg voor laadpalen in de buurt
Voor een elektrische bedrijfsauto is een oplaadpunt onmisbaar. In sommige gevallen moet je zelfs minimaal 1 laadpaal op het bedrijfsterrein hebben. Wil je zelf een laadpaal bij jouw bedrijf laten plaatsen? Via het platform laadpaalnodig.nl vraag je in jouw gemeente een laadpaal aan. Of kijk op ANWB.nl of er openbare laadpalen in de buurt zijn.

Gerelateerd