Startleeftijd pensioenopbouw gaat van 21 naar 18 jaar

Praktijk 30 december 2023

Startleeftijd pensioenopbouw gaat van 21 naar 18 jaar

Op 1 januari 2024 verandert de leeftijd waarop medewerkers beginnen met het opbouwen van pensioen. Dit is nu 21 jaar en dit wordt 18 jaar. Dit is onderdeel van het vernieuwde pensioenstelsel. 

Veel jongeren lopen op dit moment pensioen mis. Vooral jongeren met een praktisch beroep, die fulltime werken, zoals jonge schoonmakers en glazenwassers. Straks bouwen alle medewerkers vanaf 18 jaar pensioen op. 

Experts

Positief voor hun pensioen
Het bedrag dat medewerkers opbouwen in deze periode is relatief klein omdat het over een korte periode wordt opgebouwd (van 18 tot 21 jaar). Maar het voordeel is dat het pensioenfonds het geld langer kan beleggen. Hierdoor kunnen ze in verhouding meer verdienen met dit geld dan met het geld dat ouderen inleggen. 

De verlaging van de startleeftijd heeft dus een positief effect op de hele pensioenpot.

De premie gaat omhoog
Als de regel ingaat op 1 januari 2024, ga je ook voor medewerkers tussen de 18 en 21 jaar premie voor het pensioen betalen. De totale premie die die door alle medewerkers wordt ingelegd gaat dus omhoog. 

Netto-inkomen van werknemers 18-21 jaar daalt
Ook goed om te weten: het netto-inkomen van de medewerkers tussen de 18 en 21 jaar daalt. Omdat zij betalen ook premie voor het pensioen gaan betalen. Daarom houden ze dus netto minder over. Tenminste, als het bruto-inkomen gelijk blijft. 

Veel gestelde vragen van jongeren
Op de website van het Pensioenfonds vind je vragen en antwoorden die jonge medewerkers over deze afspraak stellen. Dus krijg je vragen over dit onderwerp? Kijk op pensioenschoonmaak.nl

Gerelateerd