Tijdelijke bescherming derdelanders uit Oekraïne eindigt op 4 maart

Achtergrond 1 maart 2024

Tijdelijke bescherming derdelanders uit Oekraïne eindigt op 4 maart

Vanaf maandag 4 maart 2024 vallen zogeheten derdelanders uit Oekraïne niet meer onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming (RTB). De regeling werd in het verleden meerdere malen verlengd voor deze groep, maar loopt nu echt ten einde. Heb je vluchtelingen uit Oekraïne in dienst? Ga dan na of zij straks nog onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming vallen. 

Experts

Derdelanders zijn mensen die gevlucht zijn uit Oekraïne, maar oorspronkelijk uit een ander land komen. Meestal werkte of studeerde degene in Oekraïne.

Het vervallen van de bescherming op basis van de Richtlijn heeft alleen betrekking op deze groep derdelanders. Ontheemden met de Oekraïense nationaliteit mogen nog wel in Nederland werken.

De richtlijn tijdelijke bescherming loopt af: wat moeten werkgevers doen?

Voor werkgevers die derdelanders in dienst hebben, is het van belang om te controleren of het voor hen nog steeds is toegestaan om vanaf 4 maart legaal te werken in Nederland. Beschikken zij namelijk niet meer over de juiste papieren, dan kan dat boetes opleveren.

Heb je een vluchteling uit Oekraïne als werknemer? Op de website van de Rijksoverheid lees je of iemand na 4 maart 2024 nog onder de richtlijn tijdelijke bescherming valt.

Gerelateerd