De overgang. Wat kun je als werkgever doen?

Achtergrond 11 april 2024

De overgang. Wat kun je als werkgever doen?

In de Week van de Overgang besteden we elke dag aandacht aan de overgang. Elke vrouw krijgt met de overgang te maken. Van alle vrouwen in de overgang heeft 80% overgangsklachten, 33% zelfs zoveel dat het hun dagelijks leven beïnvloedt. In een branche waar meer dan de helft van de medewerkers vrouw is, is het belangrijk om het onderwerp bespreekbaar te maken. Gisteren besteedden we aandacht aan het één-op-één gesprek. Maar je kunt nog meer doen als werkgever.

Expert

Wees geïnformeerd
Zorg dat je weet wat de overgang is en welke klachten te maken kunnen hebben met de overgang. Zo ben je in staat om werknemers ondersteunen waar nodig en begrip te hebben voor de situatie.

Proactief gesprek
Sta open voor het voeren van een open gesprek waarin jouw medewerker haar behoeftes kan uitspreken. Houd daarbij rekening met het feit dat verschillende mensen verschillende behoeftes hebben.

Creëer een open communicatiecultuur op de werkvloer
Geef zelf het goede voorbeeld door open en eerlijk te communiceren en toon respect en begrip voor andere meningen en opvattingen.

Besteed aandacht aan overgangsklachten in de periodieke gezondheidsonderzoeken
Zo kunnen overgangsklachten eerder worden herkend.

Bied flexibiliteit
In bijvoorbeeld werkuren, werkbelasting en werkplek. Zo stel je medewerkers in staat om om te gaan met symptomen van de overgang. 

Bied toegang tot informatie en middelen
Stel betrouwbare informatie en middelen beschikbaar stellen aan medewerkers over de overgang. Dit kan via interne communicatiekanalen, informatieve brochures, websites of toegang tot professionele gezondheidszorg. Overleg met je bedrijfsarts of je een overgangsconsulent kunt aanstellen.

Preventief spreekuur
In overleg met bedrijfsarts specifiek voor vrouwen van bijvoorbeeld 45 jaar en ouder. Overgangsklachten kunnen ook op de langere termijn gezondheidseffecten hebben. Het is daarom van belang om alert te zijn op gezondheidsproblemen die rond de overgang kunnen ontstaan of aandoeningen waarbij het risico op medische problemen toeneemt. Bijvoorbeeld het risico op hart -en vaatziekten bij vrouwen met veel opvliegers.

Implementeer aanpassingen op de werkplek
Om medewerkers met symptomen van de overgang te ondersteunen. Bijvoorbeeld door het inrichten van koelere werkruimtes, flexibele kledingvoorschriften, toegang tot drinkwater of sanitaire voorzieningen zoals maandverband op de toiletten.

Overweeg flexibele kledingvoorschriften
Overweeg om flexibele kledingvoorschriften in te voeren die medewerkers in staat stelt om kleding te dragen die comfortabel is tijdens de overgang. Natuurlijke, ademende stoffen zoals katoen en linnen kunnen de voorkeur hebben boven synthetische stoffen.

LEES MEER

Gerelateerd