Van tandarts tot schoonmaker

Praktijk 10 juni 2024

Van tandarts tot schoonmaker

Om de Turkse culturele normen en waarden te behouden, wordt Sezgin Güngör, als oudste kind van het gezin, door zijn vader teruggestuurd naar Turkije. Hij verruilt het Brabantse Eindhoven voor Yozgat, een stad 200 kilometer ten oosten van Ankara. Hij trekt in bij het gezin van zijn oom en doorloopt er de middelbare school. Daarna gaat hij in Istanbul studeren en werken als tandarts, een beroep met aanzien. Sezgin: “Maar ik miste mijn familie in Nederland enorm.” Op zijn 28ste besluit hij terug te keren naar Nederland.

Expert

Helaas is zijn tandartsdiploma in Nederland niets waard. Sezgin moet op zoek naar ander werk. Een vriend van hem grapt dat hij altijd in de treinschoonmaak aan de slag kan. “Ik dacht: ‘waarom niet’? Ik had werk nodig, dus pakte het met beide handen aan. Eerst dacht ik nog voor tijdelijk, maar eigenlijk vond ik het direct mooi werk. En het heeft best veel overeenkomsten met mijn oude werk, want een tandarts is eigenlijk ook een soort schoonmaker”, lacht Sezgin.

“Een tandarts is eigenlijk ook een soort schoonmaker”
Inmiddels werkt Sezgin alweer ruim twintig jaar in de treinschoonmaak bij NS. In die tijd zag hij de schoonmaakwereld flink veranderen. “Er is veel verbeterd. Vooral hoe er tegen schoonmaak en schoonmakers aangekeken wordt. Vroeger leek schoonmaak een soort noodzakelijk kwaad en behandelden de medewerkers van de opdrachtgevers ons niet erg respectvol. Alsof we er niet toe deden. Dat is inmiddels 180 graden anders. Nu worden we echt gezien als onmisbare schakel in treinonderhoud. Daar heeft Vebego zich ook hard voor gemaakt.”

Droomcarrière
Vebego is ook al twintig jaar Sezgins werkgever. Ze zien al snel dat Sezgin meer in zijn mars heeft en geven hem alle kansen voor een droomcarrière. Binnen zes maanden na zijn start als schoonmaker, klimt Sezgin op tot voorwerker. Een jaar later is hij teamleider van de regio Zuid. In deze functie ondersteunt en vervangt hij de laatste jaren regelmatig de operationeel manager. En sinds 15 maart van dit jaar draagt hij zelf deze titel.”

“Toen de vorige operationeel manager aankondigde dat hij weg ging, moedigden mijn collega’s me aan om te solliciteren. Dat deed me zoveel dat ik de stap heb gewaagd.” Na een pittige selectieprocedure komt in februari 2024 het verlossende woord: Vebego ziet in hem de perfecte kandidaat voor de functie van operationeel manager. “Geweldig dat Vebego, maar ook  al mijn collega’s, zoveel vertrouwen in mij hebben.”

Met deze benoeming kan Sezgins jaar niet meer stuk. "Ik ben zo trots. Naast mijn benoeming tot operationeel manager, ben ik afgelopen jaar namelijk ook gekozen als OR-lid én vertrouwenspersoon bij Vebego. 2024 is echt mijn jaar."

Goed luisteren
Als operationeel manager van de regio Zuid geeft hij leiding aan 180 medewerkers in Zuid-Nederland. Van Maastricht tot Vlissingen. Wat kunnen ze verwachten van Sezgin? "Ik zoek altijd naar verbinding. Door in gesprek te gaan met mijn collega’s en goed te luisteren, hoop ik te achterhalen wat hun drijfveren zijn. Waarom doe je dit werk? Waar loop je tegenaan? Wat heb je nodig om je werk goed te doen en plezier te hebben? Want alleen als ik weet wat ze echt drijft, kan ik ze helpen het beste uit zichzelf te halen en – net als ik – hun dromen na te jagen." Sezgin succes!

LEES MEER