Laat méér werken méér lonen!
Vandaag behandelt de Tweede Kamer de begroting van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. In voorbereiding op het debat heeft Schoonmakend Nederland Kamerleden een brief gestuurd waarin we aandacht vragen voor onze belangrijkste aandachtspunten:
- Het laten lonen van meer werken, zonder dat toeslagen dat onbedoeld tegenwerken.
- Het versnellen van systeemaanpassingen bij veranderende arbeidssituaties.
- Een eenvoudiger en inzichtelijk toeslagenstelsel.
- Het toepassen van loonheffingskorting bij meerdere banen, om combinatiebanen aantrekkelijker te maken.
Benieuwd naar onze volledige brief? Lees hem hieronder.
Samen maken we ons hard voor een arbeidsmarkt waarin werken écht loont – voor werkgevers én werknemers.
Experts
-
Jan Kerstens
Secretaris bestuur | Manager lobby en pensioen
-
Fedde Monsma
Manager Cao, Arbeidsverhoudingen en Projecten
Geachte kamerleden,
Meer dan 120.000 schoonmakers zorgen er elke dag voor dat iedereen kan reizen, werken, herstellen en onderwijs kan volgen. Als sector nemen wij verantwoordelijkheid op de thema’s arbeidsmarkt, ondernemerschap en duurzaamheid. Zo hebben we afgelopen jaar een goede CAO afgesloten met naast een verhoging van de lonen ook veel aandacht voor duurzame inzetbaarheid en bestaanszekerheid. Schoonmakend Nederland heeft werken moet lonen, en meer werken moet meer lonen hoog in het vaandel staan. In aanloop naar de behandeling van de begroting Sociale Zaken en Werkgelegenheid vragen we daar graag uw aandacht voor.
Laat meer werken lonen..
In de begroting Sociale Zaken en Werkgelegenheid voor 2025 is veel aandacht voor ‘werken weer laten lonen’. Schoonmakend Nederland is blij met die inzet. De voorgenomen verlaging van de inkomstenbelasting is hierin een goed voorbeeld van een maatregel die direct impact heeft. Aan werkgeverskant kunnen hierin ook de voorwaarden geschept worden, zoals het in voldoende mate voorzien in loonkostensubsidie, no riskpolissen en jobcoaching.
Wij voegen graag toe dat méér werken ook méér moet lonen. We zien nu vaak dat het voor werknemers niet of onvoldoende loont om meer uren te gaan werken. In de schoonmaakbranche heeft dit specifiek veel impact, omdat veel van onze medewerkers parttime werken. Hoewel mensen er meestal in absolute zin wel op vooruit gaan als er meer uren gemaakt worden, kan het totale loon per uur flink omlaaggaan als mensen meer uren gaan werken, door bijvoorbeeld het wegvallen van toeslagen. Een ander probleem bij het meer uren gaan werken is dat systemen te traag inspelen op de veranderende arbeidssituatie. Als mensen meer uren gaan werken, maar hun aanvullende uitkering (WW/WIA) en toeslagen hierop te traag worden aangepast, komen mensen in financiële problemen. Dit vergroot de inkomensonzekerheid voor mensen, wat hen weerhoudt om meer te gaan werken.
In het kader van ‘werken weer laten lonen’ is het belangrijk dat mensen meer nettosalaris overhouden onder aan de streep. Het verminderen van de lasten op arbeid – zowel voor werkgevers als voor werknemers – moet prioriteit krijgen. Er zit nu een te groot verschil tussen wat een werkgever bruto betaalt en wat een werknemer daarvan netto ontvangt (35-80%). Het uitbreiden van de Werkkostenregeling (WKR) zou hierbij ook helpen. Door de WKR te verruimen, krijgen werkgevers meer ruimte om werknemers fiscaal aantrekkelijk te belonen, bijvoorbeeld in de vorm van onbelaste vergoedingen en verstrekkingen.
en neem toeslagen daarin mee!
In het kader van meer werken moet meer lonen steunt Schoonmakend Nederland de inzet om het toeslagenstelsel flink te vereenvoudigen. Dat kan niet alleen veel problemen in de uitvoering oplossen, maar heeft ook tot gevolg dat mensen beter inzicht krijgen in wat het voor hen betekent om meer uren te gaan werken. Wij pleiten dan ook voor een verregaande vereenvoudiging van het toeslagensysteem, én voldoende ondersteuning met maatwerk om mensen op weg te helpen.
Wij delen en ondersteunen de ambitie van het kabinet om toe te werken naar het overbodig maken van de toeslagen.
Stimuleer combinatiebanen
Hoewel we ons als sector inzetten voor meer dagschoonmaak waarmee we schoonmakers meer uren kunnen bieden, werken veel schoonmakers nog steeds parttime. Veel van hen zouden hun baan graag combineren met andere parttimebanen, zoals postbezorging. Helaas kan de loonheffingskorting slecht bij één werkgever tegelijkertijd worden gebruikt. Voor werknemers betekent dit dat ze hun loofheffingskorting pas een jaar later terugkrijgen.
Hier komt bij dat het proces om de loonheffingskorting terug te vragen voor veel mensen te ingewikkeld is. In 2022 was er al Kamerbrede steun voor de motie om de informatievoorziening rond de loonheffingskorting bij twee banen te verbeteren1. In de begroting geeft het kabinet aan (pag. 222) dat ze daarop terugkomen in een brief in oktober 2024, maar deze is tot nu toe nog niet verschenen.
De complexiteit van het terugvragen en het lang moeten wachten op de teruggave weerhoudt schoonmakers om banen te combineren, terwijl daarvoor zowel binnen als buiten onze branche volop mogelijkheden zijn. Wij pleiten er dan ook voor om de loonheffingskorting ook mogelijk te maken bij een tweede werkgever.
Wanneer verwacht de minister de brief te sturen over de uitvoering van de motie om de informatievoorziening rond de loonheffingskorting bij twee banen te verbeteren? Kunt u al iets zeggen over de uitvoering hiervan?
Is de minister het met Schoonmakend Nederland eens dat het wenselijk zou zijn om de loonheffingskorting ook bij de tweede werkgever te kunnen toepassen?
Ik hoop dat u bovenstaande punten mee wil nemen in uw voorbereiding op het debat over de begroting SZW. Wij horen het uiteraard graag als u nog vragen heeft. Schoonmakend Nederland wenst u een prettig debat toe!
Met vriendelijke groet,
Tamara van Ark
Voorzitter Schoonmakend Nederland