Grijs verzuim

Grijs verzuim is verzuim dat niet aantoonbaar herleidbaar is tot een medische of psychische oorzaak.
Belangrijk is om als werkgever/leidinggevende hierover het goede gesprek aan te gaan met de werknemer.

De oorzaken van grijs verzuim zitten in een schemer gebied; situaties die niet wit of zwart zijn maar daar tussenin zitten en waarbij de werknemer de keuze heeft om zich ziek te melden. Hier spelen de leidinggevende en werknemer een rol. Interactie is belangrijk voor wel/geen ziekmelding. Er zit ook vaak een werkgerelateerde component aan: of het zit niet goed in de relatie (vertrouwen versus wantrouwen) of het zit niet goed in fysieke omstandigheden tijdens het werk. Ga hierover met elkaar in gesprek, want het staat re-integratie in de weg.

Tips voor een goede interactie
  • Laat OMA thuis: probeer je Oordelen, Meningen en Aannames/Adviezen voor je te houden en luister met een open houding naar de ander.
  • Wees een OEN: Open Eerlijk en Nieuwsgierig.
  • Smeer NIVEA: Niet Invullen Voor Een Ander.
  • Luister, vat samen en vraag door.
  • Kies voor informele interactie/ontmoeting en zet daar de stap om verbinding te maken en vertrouwen te bewerkstelligen. Stel de eenvoudige vraag ‘Hoe gaat het met je?’. Dus loop als leidinggevende langs en kies niet voor een formeel gesprek en zie elkaar echt. Geef een compliment. Kijk naar wat goed gaat en ga er vanuit dat in de basis iedereen het goed wil doen.
  • Vragen staat vrij maar antwoorden hoeft niet: de werknemer moet zich veilig voelen. Anders zal deze bijvoorbeeld ook niet over privésituaties vertellen die mogelijk een rol spelen. Respecteer de grens van de werknemer. Voel als leidinggevende aan wat nodig is voor werknemer om zich in het werk veilig te voelen en gezien te voelen zodat de werknemer toch het werk kan gaan doen.
  • Spreek dezelfde taal / versta elkaar goed. Het gaat hierbij ook om de klik. Als die minder is benoem dat dan en bekijk mogelijkheden om tóch in gesprek te gaan bijvoorbeeld met andere collega-leidinggevende waar werknemer deze klik wél mee voelt.
  • Stel jezelf de vraag waarom je het als werkgever/leidinggevende grijs verzuim vindt. Zit het in de vertrouwenshoek? Gaat het om feiten of is het een gevoel? Benoem ‘niet pluis gevoel’. Klopt ‘jouw’ werkelijkheid? Smeer NIVEA! 
    Kortom: houd een open blik (kijk naar feiten) en vertrouw op de kracht van een informele ontmoeting. Stel vragen in deze informele setting en blijf een OEN.

NAAR STARTPAGINA VERZUIM EN RE-INTEGRATIE

Expert

.