Bedrijfsverzamelgebouwen

Achtergrond 6 oktober 2017 Deze informatie is verstrekt door: KVK

Bedrijfsverzamelgebouwen

In een bedrijfsverzamelgebouw deelt u de kosten met andere huurders en profiteert u van een netwerk met collega-ondernemers. Er zijn meer voordelen.

Expert

  • Ondernemersplein KVK

Met andere ondernemers onder één dak

In een bedrijfsverzamelgebouw zitten meerdere bedrijven onder één dak. Vaak is het goede en betaalbare huisvesting met flexibel in te delen ruimten en eenvoudige mogelijkheden om uit te breiden of te krimpen. Vaak zijn al betrekkelijk kleine units te huur en is sprake van een grote mate van flexibiliteit in de huurtermijn. Ideaal voor starters of als u maar weinig ruimte nodig heeft. U kunt gebruik maken van gezamenlijke diensten en deelt deze kosten met andere huurders. Ook profiteert u van een netwerk met collega-ondernemers. Dit leidt vaak tot extra inspiratie, innovatie en gezelligheid.

Wat is een bedrijfsverzamelgebouw?

In een bedrijfsverzamelgebouw zitten meerdere bedrijven bij elkaar. U heeft uw eigen bedrijfsruimte, maar om kosten te besparen, deelt u zaken met andere ondernemers. Bijvoorbeeld:

  • onderhoud en schoonmaak van het gebouw;
  • kantoorartikelen;
  • personeel, zoals receptie of beveiliging;
  • kopieerapparaat;
  • vergaderzalen.

Speciale variant: de incubator

Een speciale variant van een bedrijfsverzamelgebouw is de zogenaamde incubator. Hier zitten vaak startende, innovatieve ondernemers. Meestal is er dan ook een binding met een (technische) universiteit. De nadruk ligt bij een incubator op het onderling uitwisselen van ervaringen. Ook is vaak bedrijfsondersteuning mogelijk.

Voordelen en nadelen van een bedrijfsverzamelgebouw

Behalve kostenbesparing profiteert u in een bedrijfsverzamelgebouw ook van de aanwezigheid van andere ondernemers. U kunt elkaar ondersteunen, bijvoorbeeld omdat u tegen dezelfde problemen aan loopt of omdat u aan elkaar kunt leveren. Een bedrijfsverzamelgebouw is niet voor iedereen geschikt. Is uw winkel afhankelijk van voorbijgangers? Of zoekt u een eigen uitstraling voor uw advocatenkantoor? Dan is een bedrijfsverzamelgebouw misschien niet wat u zoekt.

Waar vindt u een bedrijfsverzamelgebouw?

Denkt u erover ruimte te zoeken in een bedrijfsverzamelgebouw? Informeer bij de Kamer van Koophandel of gemeente welke mogelijkheden er zijn.

Het adres van het bedrijfsverzamelgebouw als uw bezoekadres

Alleen als u permanent ruimte huurt in het bedrijfsverzamelgebouw kunt u het adres van het bedrijfsverzamelgebouw als bezoekadres opgeven in het Handelsregister.

Handige links

Bedrijfsruimte huren: hier moet u op letten

Inschrijving vestiging in een bedrijfsverzamelgebouw

Wetten en regels

Bedrijfsruimte huren

Interview

Van zolderkamer naar bedrijfsverzamelgebouw

Gerelateerd