Btw op zonnepanelen

Achtergrond 13 oktober 2020 Deze informatie is verstrekt door: Belastingdienst

Btw op zonnepanelen

Btw terugvragen voor zonnepanelen als u ondernemer bent. Uw situatie bepaalt hoe u dat doet. Lees hoe u btw terugvraagt.

Expert

  • Ondernemersplein KVK

Verkoopt en installeert u zonnepanelen? Of wilt u zonnepanelen op uw woning laten plaatsen? Lees hier hoe het zit met btw berekenen en terugvragen.

Btw op zonnepanelen als u levert en installeert

Verkoopt en installeert u zonnepanelen? Het hangt af van het type pand of u btw in rekening moet brengen aan uw klant.

  • Als u de zonnepanelen op of bij een woning plaatst, rekent u 0% btw. 
  • Als u zonnepanelen op of bij een pand zonder woonfunctie plaatst (bedrijfspand), rekent u 21% btw.
  • Als u zonnepanelen op of bij een pand met beide functies (bijvoorbeeld een bedrijfspand met ook een woning) heeft, rekent u 0% btw.

U kunt in de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) controleren of een pand een woning of een bedrijfspand is. Als u twijfelt kunt u contact met de Belastingdienst opnemen.

Btw op zonnepanelen als u koopt en laat installeren

Laat u zonnepanelen plaatsen op uw bedrijfspand? Dan betaalt u 21% btw. De btw op aanschaf en installatie kunt u vaak terugvragen via uw btw-aangifte.

Bent u ondernemer en laat u zonnepanelen op of bij uw woning plaatsen? Dan betaalt u geen btw. Over de energie die u met uw zonnepanelen teruglevert moet u wel btw betalen. Dit moet u aangeven in uw btw-aangifte.

Btw berekenen voor stroom 

De stroom die uw zonnepanelen opleveren, levert u aan uw energieleverancier. U moet de btw over de stroom die u levert en zelf gebruikt, afdragen aan de Belastingdienst. Die btw moet u zelf berekenen. Lees hoe u btw op zonnepanelen berekent en terugvraagt.

Gerelateerd