OSB-voorzitter wil spreken over basis van arbeidsmarkt

Standpunt 28 februari 2019

OSB-voorzitter wil spreken over basis van arbeidsmarkt

“Onze medewerkers werken niet aan de onderkant van de arbeidsmarkt, zoals vaak wordt gezegd, maar aan de basis van de arbeidsmarkt. We moeten van die term onderkant af”. Dat vindt OSB-voorzitter Piet Adema.

Expert

Adema deed zijn pleidooi onlangs tijdens de jubileumbijeenkomst van Cedris, de landelijke vereniging voor sociale werkgelegenheid en re-integratie. Het is voor Adema meer dan een ander woord. Het gaat om de positionering van de schoonmaak en haar medewerkers. Het begrip basis geeft aan dat het werk van de schoonmaaksector het werk van anderen mogelijk maakt. Een schone werk- en leefomgeving is voorwaarde om goed en prettig te kunnen presteren. Het is een basisvoorwaarde voor een gezonde economie.

Verder doet de term basis veel beter recht aan de vele mogelijkheden die de branche biedt voor werknemers om zich verder te ontwikkelen. Dan kan het gaan om taalcursussen, maar ook om gespecialiseerde opleidingen om het toekomstige beroepsperspectief verder te versterken.

Tijdens de bijeenkomst van Cedris zei Aart van der Gaag (projectleider van het initiatief om 100.000 banen in het bedrijfsleven te realiseren) dat het voor de toekomst van werknemers belangrijk is om je te concentreren op uitvoering, in plaats van op beleid en structuren. Adema daarover: 'Dat spreekt onze sector aan. Juist in de schoonmaaksector is afgelopen jaren ingezet op de uitvoering van allerlei leer- en ontwikkelingstrajecten. Daarom ook hecht ik zo aan dat begrip basis'.

Gerelateerd