Update WAB: nieuwe versie cao-model spaarurenregeling

Instrument 3 december 2019

Update WAB: nieuwe versie cao-model spaarurenregeling

Vanaf 1 januari 2020 geldt de Wet Arbeidsmarkt in balans (WAB). Onderdeel daarvan is een verschil in WW-premie bij oproepcontracten en de contracten voor onbepaalde tijd met een vast aantal uren. Voor de eerste groep is de premie voorlopig vastgesteld op 7,94%, voor de tweede op 2,94%. Bij de oproepcontracten is de WW-premie dus 5% hoger! Met de WAB wil het kabinet bevorderen dat meer werknemers een contract voor onbepaalde tijd krijgen met een vast aantal uren. Dat geeft meer zekerheid, is de redenering.

In de wet is vastgelegd dat in twee gevallen sprake is van een oproepovereenkomst: als werkgever en werknemer geen vaste arbeidsomvang hebben afgesproken of als de werknemer geen recht heeft op loon wanneer hij niet heeft gewerkt. Op basis van de definitie betekent dit dat een hoge WW-premie geldt voor arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd, min-maxcontracten, mup-contracten, maar ook 40-wekencontracten.

Expert

Verder lezen? Word lid van Schoonmakend Nederland voor toegang tot dit artikel

  • Direct toegang tot unieke ledeninformatie
  • Makkelijk aanmelden voor Academie, cursussen en ledenbijeenkomsten
Registreren
Is jouw organisatie al lid en heb je al een Mijn Schoonmakend Nederland account? Log dan in

Gerelateerd