Duurzame mobiliteit in uw bedrijf vergroten

Achtergrond 25 februari 2020 Deze informatie is verstrekt door: KVK, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Duurzame mobiliteit in uw bedrijf vergroten

De C02-footprint van uw bedrijf verkleinen kan door uw werknemers duurzaam te laten reizen. Lees er hier alles over.

Expert

  • Ondernemersplein KVK

Wilt u met uw bedrijf meer doen om bij te dragen aan de energietransitie? En uw CO2-uitstoot verminderen? Laat uw werknemers dan op een duurzame manier reizen (duurzame mobiliteit). Zo verkleint u uw CO2-footprint en helpt u mee om de doelen in het Klimaatakkoord te halen.

Thuiswerken

Minder reizen helpt het beste om de CO-uitstoot te verminderen. Om uw CO-footprint te verkleinen kunt u bijvoorbeeld werknemers vaker thuis laten werken. Bekijk de mogelijkheden voor een thuiswerkvergoeding. En lees meer over wat wel en niet mag bij thuiswerken.

Fiets van de zaak

Fiscaal is het voordelig een fiets te kopen of te leasen voor uw werknemers. Kijk welke mogelijkheden en regelingen er zijn voor een fiets van de zaak.

Abonnement voor het OV

U kunt werknemers aanmoedigen om het openbaar vervoer (OV) te nemen. Werknemers die eersteklas mogen reizen met het OV (ook privé) kiezen sneller voor de trein. Nieuw personeel kunt u gratis OV aanbieden in plaats van een woon-werkvergoeding. Hiervoor kunt u vaak gebruikmaken van de Werkkostenregeling.

Auto's met minder of geen CO-uitstoot

Als u overstapt naar elektrische bedrijfsauto’s en leaseauto’s, vermindert u de CO-uitstoot (CO-reductie). Bekijk het stappenplan zakelijk elektrisch rijden

U kunt uw werknemers ook een (elektrische) deelauto aanbieden, als alternatief voor een leaseauto of kilometervergoeding. Zo kan uw werknemer autorijden combineren met fietsen en het openbaar vervoer.

Zakenreis met de trein

De luchtvaart stoot veel CO uit. U kunt zakelijke vliegreizen verminderen door uw werknemers met de trein te laten reizen naar zakelijke afspraken in bijvoorbeeld Parijs, Brussel, Londen en Frankfurt. Voor plaatsen niet verder dan 700 kilometer is de reistijd vergelijkbaar.

Parkeerbeleid veranderen

U kunt de parkeerplaatsen voor uw werknemers beperken. Bijvoorbeeld: alleen werknemers die verder dan 15 kilometer wonen, mogen parkeren.

CO-uitstoot melden vanaf 2023

Heeft uw bedrijf meer dan 100 werknemers? Dan moet u vanaf 2023 de CO-uitstoot melden van het zakelijke verkeer en woon-werkverkeer van uw medewerkers. Is de uitstoot te hoog? Dan moet u actie ondernemen om die te verlagen. Bijvoorbeeld door uw werknemers vaker te laten reizen met de fiets, het ov of milieuvriendelijke auto’s.

Gerelateerd