Verzuimdesk voorbeeldcasus #28: Wel of niet arbeidsongeschikt bij overname?

Praktijk 29 mei 2020

Verzuimdesk voorbeeldcasus #28: Wel of niet arbeidsongeschikt bij overname?

Een werkgever heeft een werknemer die langer dan een half jaar arbeidsongeschikt is geweest. De werknemer is halverwege januari in overleg arbeidsgeschikt gemeld voor de eigen werkzaamheden. Na deze herstelmelding is werknemer nog langs de bedrijfsarts geweest die heeft vastgesteld dat werknemer niet volledig van de klachten is genezen. Desondanks de voert werknemer bij de werkgever weer 100% de eigen werkzaamheden uit. De werknemer heeft een tweede werkgever bij wie hij de werkzaamheden niet volledig kan doen en waar hij dus nog niet arbeidsgeschikt gemeld is.

Het pand waar werknemer werkt, wordt vanaf 1 maart overgenomen door een nieuwe werkgever. De nieuwe werkgever heeft aangegeven de werknemer niet over te willen nemen vanwege de arbeidsongeschiktheid van de werknemer en heeft een verzoek ingediend bij oude werkgever om de laatste rapportage van de bedrijfsarts in te zien. Mag dit?

Speelt zo’n casus in jouw organisatie of iets vergelijkbaars en heb je advies nodig? Bel de Schoonmakend Nederland Verzuimhelpdesk voor kosteloos advies: 073-648 38 50.

Experts

De werknemer is op het moment van de herstelmelding niet meer arbeidsongeschikt. Hij is halverwege januari arbeidsgeschikt gemeld (nu 5 maanden geleden) bij de oude werkgever en het uitgangspunt is dat werknemer dient te worden overgenomen door de nieuwe werkgever. Ondanks dat de werknemer nog niet in staat is om de werkzaamheden bij de tweede werkgever uit te voeren, is hij wel volledig in staat om de werkzaamheden in het pand dat zal worden overgenomen uit te voeren. De werknemer mag dus voor dit werk niet als arbeidsongeschikt worden gezien en moet worden overgenomen. Er zijn echter inhoudelijke bezwaren waardoor de situatie kan ontstaan dat de overname te betwisten valt.

Deze situatie is uitzonderlijk. Werknemer is hersteld gemeld in januari terwijl de bedrijfsarts oordeelde dat werknemer nog niet volledig geschikt was voor zijn werk. Inmiddels zijn er 5 maanden verstreken en heeft werknemer in die periode zijn taken volledig uitgevoerd. Omdat er een langdurige periode is verstreken is het advies van de bedrijfsarts in januari niet meer actueel. Het is dan niet zozeer van waarde om het laatste adviesverslag in te laten zien door de overnemende partij. De vraag rijst of de werknemer momenteel nog arbeidsongeschikt is bij de eerste werkgever en dat die 5 maanden is geweest.

De werknemer zou bij de 2e werkgever wel naar de bedrijfsarts zijn geweest, gezien de werknemer daar nog als arbeidsongeschikt vermeld staat. In de meest ideale situatie zou er overleg plaatsvinden tussen de twee werkgevers om de arbeidsgeschiktheid van werknemer en de belastbaarheid te bespreken, oftewel de bedrijfsartsen zouden hier op medisch vlak over kunnen overleggen. In deze casus kunnen we concluderen dat er geen overeenstemming heeft plaatsgevonden tussen beide werkgevers. Of ze deze casus hebben besproken is niet duidelijk. Ook is in deze casus niet helder of werknemer bij beide werkgevers dezelfde functie uitoefent. Het is mogelijk dat hier een verschil in zit. Dit heeft ook invloed op de arbeidsgeschiktheid van de werknemer.

Speelt een soortgelijke situatie in jouw organisatie en heb je advies nodig?

Neem contact op met de Verzuimhelpdesk

Gerelateerd