Faillissement voorkomen door beroep op WHAO?

Nieuws 1 maart 2021

Faillissement voorkomen door beroep op WHAO?

Op 1 januari 2021 is de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHAO) ingegaan. Deze wet, die onderdeel wordt van de Faillissementswet, biedt bedrijven in financieel zwaar weer nieuwe mogelijkheden om te herstructureren. 

De wet regelt dat zonder instemming van alle schuldeisers een akkoord op een schuldregeling bereikt kan worden. Daarvoor gold er alleen een akkoord als alle schuldeisers instemden. Als er één niet meewerkt, dan kon dat leiden tot een faillissement. Nu de coronacrisis voortduurt én om bedrijven te helpen met financiële problemen, heeft het Kabinet deze nieuwe wet gemaakt. Dus: dreig je door hoge schulden failliet te gaan, terwijl je nog wel levensvatbare bedrijfsactiviteiten hebt, dan kan deze wet je een toekomstperspectief bieden. 

Expert

De WHAO kan bedrijven dus helpen bij een doorstart. Maar de WHAO biedt bedrijven met onvoldoende overlevingskansen, ook de mogelijkheid om zonder faillissement te stoppen. In beide gevallen zorgt de ondernemer ervoor dat er een conceptakkoord wordt opgesteld in overleg met schuldeisers. De inhoud en inrichting van dit akkoord moeten aan een aantal voorschriften voldoen. Als de rechtbank het akkoord bevestigd op de voorgestelde schuldenregeling, dan moeten alle schuldeisers zicht aan het akkoord houden.  

Overweeg je om een beroep op deze wet te doen? Meld je dan bij Schoonmakend Nederlandzodat we kunnen bekijken hoe we je van dienst kunnen zijn. 

Gerelateerd