Gezondheidsvragen tijdens een sollicitatie zijn niet toegestaan

Praktijk 17 maart 2021

Gezondheidsvragen tijdens een sollicitatie zijn niet toegestaan

Voor sommige functies is het belangrijk om te weten of een werknemer het werk fysiek en psychisch aankan. Tijdens de sollicitatieprocedure mag je de kandidaat, vanwege de privacyregels, geen vragen over de gezondheid stellen. Een aanstellingskeuring kan dan een uitkomst bieden, maar is slechts bij uitzondering toegestaan. 

Expert

Wat is een aanstellingskeuring?
Een aanstellingskeuring is een medisch onderzoek om de medische geschiktheid van een sollicitant voor een functie te onderzoeken. Deze keuring is aan strenge regels gebonden en mag alleen door een bedrijfsarts worden verricht.

Aanstellingskeuringen mogen slechts worden verricht als de werkgever van plan is de sollicitant aan te nemen en vormt dus het sluitstuk van de sollicitatieprocedure. De keuring is alleen toegestaan als de uitoefening van de functie, risico’s kan opleveren voor de gezondheid van de medewerker of anderen. En dan alleen als de werkgever die risico’s niet met gangbare maatregelen kan beperken. Nogmaals, in het sollicitatiegesprek mogen geen vragen over de gezondheid worden gesteld.

Meer lezen over dit onderwerp?

Vragen?
Neem contact op met de medewerkers van de cao-helpdesk.

Gerelateerd