Peter Rietbroek: Licht aan het eind van de tunnel?

Opinie 12 mei 2021

Peter Rietbroek: Licht aan het eind van de tunnel?

En dan is het alweer half mei. De zon breekt eindelijk door en de lente lijkt nu toch echt haar intrede te doen. Dit is voor iedereen fijn, maar eigenlijk nog net iets fijner voor ons als glazenwassers. Waar veel mensen het afgelopen jaar hebben moeten thuiswerken, is dit voor ons onmogelijk. Weer of geen weer, corona of geen corona, wij staan veelal buiten ons werk te doen. Daar klaag ik niet over, hoor, maar geef toe; ons werk is net wat fijner in het zonnetje.

Alhoewel corona nog steeds ons dagelijks leven beheerst, gloort er toch echt licht aan het einde van de tunnel. Laten we hopen dat dit licht inderdaad snel doorbreekt en we terug kunnen naar ‘normaal’, al realiseer ik me dat ‘normaal’ hoogstwaarschijnlijk in eerste instantie iets anders zal zijn dan we gewend waren. 

Expert

Ik ga niet lang stil staan bij de coronapandemie. Stilstand is immers achteruitgang en dat is sowieso funest. Ik hoop dat iedereen gezond is én blijft en dat we inderdaad snel weer vooruit kunnen. Door corona was de laatste AWOG-bijeenkomst wederom online. Fijn om veel bekende gezichten weer te zien, ook al was het wederom in 2D.

Ik kijk terug op een goede bijeenkomst. Het blijft mooi, dat ondanks alle corona-problematiek, we positief zijn gebleven en hebben gekeken naar de mogelijkheden in plaats van de onmogelijkheden. Een groot compliment aan eenieder dat we ‘gewoon’ zijn blijven ondernemen in onze branche.

We hebben onder meer gesproken over hoe we ons vak kunnen promoten. We willen graag nieuwe collega’s ontvangen en hier is een rol weggelegd voor ons allemaal. Veel jongeren denken niet eens aan de mogelijkheid om glazenwasser of gevelbehandelaar te worden. Simpelweg, omdat ze het vak niet kennen. Nu hoef ik jullie niet uit te leggen hoe mooi ons werk is, maar dat moeten we die jongeren wel gaan vertellen. Daarom is er een toolbox ontwikkeld door de collega’s van Schoonmakend Nederland om ons vak te promoten. Doe hier je voordeel mee!

Nog iets waar jij wellicht jouw voordeel kan doen, is het onderzoek dat Schoonmakend Nederland en VSR hebben laten doen naar de inzet van nanotechnologie. Doel van het onderzoek was kennis vergaren en kansen en risico’s bij het aanbrengen van nano op buitengevels in kaart te brengen. Ook belangrijk om te weten is dat de Arbocatalogus Veilig Werken op Hoogte is vernieuwd. De meest in het oog springende verandering is te vinden bij het werken met het telescopisch wassysteem. We gaan niet meer meten in vierkante meters dat er gewassen mag worden, maar nu in het aantal uren dat een glazenwasser hiermee in de weer mag zijn.

Je leest het, we zitten niet stil en dat is maar goed ook. Ik zei het al eerder, stilstand is immers achteruitgang. Er gebeurt genoeg in onze sector en dat zal zeker niet veranderen na de coronapandemie. Maar voor nu; hou nog even vol en hopelijk zien we elkaar weer snel ‘live’.

Groet,

Peter Rietbroek
voorzitter platform AWOG (voor glas en gevel)

Gerelateerd