'Waar werk en plezier elkaar ontmoeten.'

Vereniging 30 november 2021

'Waar werk en plezier elkaar ontmoeten.'

'Not another dull day at the office,' maar een week weg van huis om een chateau in Frankrijk schoon te maken. Hoewel het klinkt als een betaalde vakantie is het een intensieve klus, van zeven uur 's ochtends tot zeven uur 's avonds, verdieping voor verdieping en ruimte voor ruimte. In gesprek met drie schoonmakers van het team, Tom Rijser, Lieuwe Stoop en Jelle Blom van Ranko Schoonmaakbedrijf over hoe ze deze schoonmaakklus beleefd hebben.

Expert

Wil je jezelf kort voorstellen?
Thom: 'Ik ben 24 jaar en woon in Graft. Ik werk nu ongeveer vijf jaar bij Ranko, mijn functie binnen Ranko is het verzorgen van de planning.'

Lieuwe: 'Ik ben nu 24 jaar en ik werk al ongeveer zes jaar bij Ranko.'

Jelle: 'Ik ben 17 en woon sinds vijf jaar in de Rijp, daarvoor in Purmerend.'

Hoe ben je in de schoonmaak gerold?
Thom: 'Eigenlijk omdat ik nog niet klaar was om te studeren, heb ik een tussenjaar genomen en ben ik begonnen bij Ranko.'

Lieuwe: 'Ik ben de schoonmaak ingerold omdat ik een bijbaantje nodig had; Ranko is een goede werkgever.'

Jelle: 'Een vriend van mij werkte bij Ranko. Hij zei dat het een leuk baantje was. Daarna zag ik in de zomer een advertentie om te komen werken.'

Hoe kwam je in het chateau terecht?
Thom: 'Door Twan, hij vroeg aan mij of ik een ploegje kon regelen om het hele chateau op te gaan leveren. Toen hij dit vroeg, ben ik erover na gaan denken wie dat leuk zouden vinden en wie één week van huis weg kon zijn. Uiteindelijk leek het me leuk om te doen en ben ik meegegaan.'

Lieuwe: 'Door Thom, ze hadden mensen nodig en hij vroeg of ik zin had om daar een weekje te werken.'

Jelle:  'Thom vroeg me om daar heen te gaan. Dat leek me super leuk; meteen ja gezegd.'

Hoe zagen jullie dagen er daar uit?
Thom: 'We kwamen aan op zondag en kwamen er toen achter dat er flink wat werk te verzetten was. Zo hebben we op die dag al flink wat ruimte gemaakt in het chateau en toen vervolgens een plan van aanpak gemaakt. Uiteindelijk hebben we besloten om van maandag tot en met woensdag flinke dagen te maken van ongeveer zeven uur in de ochtend tot toch wel zeven uur in de avond. Verdieping tot verdieping en ruimte voor ruimte gewerkt. In de avonden hebben we heerlijk gegeten en was er genoeg tijd voor ontspanning. Vaak gingen we naar de pooltafel voor een potje met een muziekje en een drankje. Na drie lange dagen en eigenlijk zo goed als alles schoon te hebben gemaakt, zijn Twan en ik weer vertrokken. Jelle en Lieuwe hebben op donderdag nog de puntjes op de i gezet. Ze zijn vrijdagochtend vroeg weer vertrokken richting Nederland.'

Lieuwe: 'Onze dagen waren lang. Het varieerde van schoonmaak, lappen, bedden in elkaar zetten (niet opmaken) en vloeren schrobben. We zaten daar een weekje. Vanaf zondag daar naar toe rijden en vrijdag weer terug.'

Jelle: 'De dagen waren lang en best wel zwaar. Om zeven uur stond er een heerlijk ontbijtje voor ons klaar, zodat we de dag goed konden beginnen. We vertrokken zondag rond vijf uur 's ochtends met de vrachtwagen volgestopt met spullen, die mee moesten naar het chateau. Na een rit van acht uur kwamen we daar aan. Met een paar stops tussendoor hebben we een heerlijk reisje achter de rug. We waren met zijn vieren en daarnaast waren er meer mensen op het chateau aan het klussen.'

Waar ben je het meest trots op?
Thom: 'Natuurlijk het eindresultaat. Als je dan weer een ruimte uitliep en je deed de deur achter je dicht, gaf dat een voldaan gevoel.'

Jelle: 'Ik vond het leuk te zien hoe alles van vies naar schoon is omgetoverd. Het verschil was zo groot, dat je echt zag waar je hard voor gewerkt had.'

Lieuwe: 'Hoe we de kroonluchters hebben schoongemaakt, dat verschil was echt dag en nacht. Er lag al jarenlang stof op.'

Hoe zie je de toekomst in de schoonmaak?
Thom: 'Bij Ranko zit ik goed op m’n plek en heb ik het goed naar m’n zin. De combinatie van in de ochtend schoonmaken en daarna op kantoor bevalt goed.'

Jelle: 'Ik werk zeker nog twee tot drie jaar bij Ranko en daarna is het tijd om mijn eigen ding te gaan doen.'

Lieuwe: 'De toekomst voor de schoonmaak zal er goed uit zien. Schoonmaak zal altijd gedaan moeten worden en zal ook niet zo snel door moderne technieken worden overgenomen. Er zal altijd wel iemand voor nodig zijn.'

Ook op zoek naar een baan in de schoonmaak? Ga naar mobiliteitscentrumschoonmaak.nl

 

Gerelateerd