Versoepeling quarantaineregels voor schoonmakers

Vereniging 27 januari 2022

Versoepeling quarantaineregels voor schoonmakers

Het kabinet heeft besloten om voor werknemers in essentiële bedrijfsprocessen, zoals de schoonmaak, de quarantaineregels te versoepelen. De versoepeling geldt vanaf 26 januari en betekent dat schoonmakers niet meer in quarantaine hoeven na contact met een positief getest persoon. Uiteraard geldt dan wel dat de medewerker geen coronaklachten heeft en negatief is getest. Met deze versoepeling voorkomt het kabinet dat ons belangrijke werk stil komt te liggen. 

Om door te kunnen werken, moeten de werknemer en de werkgever wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet de werkgever over toepassing van de versoepelde quarantaineregels overleggen met de ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging. En de werkgever moet natuurlijk ook goede afspraken maken met de individuele medewerker.

Expert

Schoonmaakbedrijven zien inmiddels het verzuim explosief toenemen door het grote aantal corona-besmettingen in combinatie met de tot 26 januari geldende quarantaineregels. Met de versoepeling komt het kabinet tegemoet aan deze problemen en wordt de continuïteit van essentiële werkzaamheden, zoals schoonmaak, beter geborgd.

‘Onze schoonmakers zijn onmisbaar voor een gezonde, goed functionerende maatschappij. Dagelijks zorgen ze voor een schone en veilige (werk)omgeving. Terecht dat de versoepeling van de quarantaineregels ook geldt voor ons belangrijke werk.’ Piet Adema, voorzitter Schoonmakend Nederland.

Schoonmakend Nederland roept haar leden en hun medewerkers op om de voorwaarden en andere richtlijnen strikt te blijven opvolgen. Daarvoor wordt verwezen naar de informatie van de Rijksoverheid. Van belang is dat de werkgever en werknemer samen verantwoordelijk zijn voor de naleving van de richtlijnen.

Speciaal voor leden

Brief voor medewerkers: In contact geweest met een positief getest persoon? Dan hoef je niet meer in quarantaine
Je kunt de brief downloaden nadat je bent ingelogd (alleen voor leden van Schoonmakend Nederland). 

Vragen over jouw account of over inloggen?

Stuur een e-mail met je vraag, je naam én het zakelijke e-mailadres naar schoon@schoonmakendnederland.nl

Gerelateerd