'Deze training heeft onze teamspirit verbeterd'

Vereniging 23 februari 2022

'Deze training heeft onze teamspirit verbeterd'

‘We zijn een nóg hechtere familie geworden,’ legt Patrycja Ratajczak (Projectleider Toekomst) uit over de sfeer in hun schoonmaakteam bij VanderLande in Veghel na de training in het kader van de subsidieregeling ‘Goed Gesprek’ vanuit de RAS. ‘Ik vind het heel belangrijk aandacht te hebben voor mijn medewerkers in het team. Deze training heeft van ons een nog beter werkend team gemaakt, dat elkaar feilloos aanvult en aanvoelt.’

Experts

Hoe zijn jullie in de schoonmaak gerold?
Patrycja: ‘Ik ben na mijn komst in Nederland op eigen initiatief begonnen om Nederlands te leren en in de schoonmaak te werken. Best een uitdaging met twee jonge kinderen,' Ze vindt het leuk de opleveringsschoonmaak te doen in zo'n groot pand als VanderLande: 'De klant verwacht veel. Daartegenover staat de waardering voor ons werk. Ik heb gesolliciteerd als assistent projectleider en nu ben ik zelf projectleider. Het is mijn eerste klant en ik ben heel trots op mezelf en mijn team!' Daardoor wordt schoonmaak echt leuk zegt ze:'Bij de Toekomst krijgen medewerkers taaltrajecten aangeboden en via VanderLande een sportabonnement voor 5,- per maand. VanderLande is in ontwikkeling en wij ook. We maken van alles schoon, van de academie tot de horeca en toiletten. We zijn heel flexibel in de planning en dat is ook nodig in zo'n groot pand als dit.'

Birgul: 'Mijn dochter en schoonzus werkten bij de Toekomst. Ik maak nu met veel plezier schoon bij VanderLande in Veghel.’

Habibe: ‘Voorheen werkte ik in de champignonkwekerij, dat was heel zwaar werk en lange dagen. Ik heb drie kinderen en dan is het fijn om in de schoonmaak te werken, dan weet ik precies welke tijden ik werk.’

Panita: ‘Ik werk bijna vier jaar in de ochtend en ‘s avonds. In de middag een keer per maand. Het bevalt goed. Vroeger begreep ik de Nederlandse taal niet goed, maar nu begrijp ik het beter door de taaltraining.’

Nadia:'Ik werk hier al zestien jaar, in het begin sprak ik geen Nederlands. Nu wel gelukkig. We zijn een heel fijn en gezellig team. Ik wil niets anders dan schoonmaak!'

Wat was de aanleiding voor deze training?
Patrycja: ‘We zijn van start gegaan met het "Goede Gesprek " op basis van eerdere gesprekken en trajecten met Dinga van Driel, trainer van Drieling Coaching. Het doel is meer invloed krijgen op het verzuim op onze locatie. En zo met deze mogelijkheden meer aandacht geven aan de medewerker.’ Ze was zelf bij de lessen aanwezig: ‘Ik wilde meer gevoel krijgen bij wat mensen nodig hebben op de werkvloer.’

Hoe ging de training?
De gesprekken gingen over fit en gezond blijven in het werk. Het ging in totaal om vier gesprekken met verschillende thema’s, waaronder: werkgeluk/ bespreken en meten, Hoe blijf je gezond?, Een goede en gezonde leefstijl; leren van elkaar, invloed van sporten op je gezondheid, sportactiviteiten bespreken en mensen motiveren om goed te bewegen en te combineren met een goed eetpatroon. ‘Juist het opmeten van werkgeluk is van toegevoegde waarde,’ legt Patrycja uit, ‘je weet beter hoe de ander zich voelt.’

De schoonmaaksters Birgul, Habibe, Panita en Nadia voelen zich bij de Toekomst meer dan alleen een nummer. Ze vullen elkaar aan en zijn blij dat ze met deze training de kans hebben gekregen het sociale aspect van hun vak nog beter toe te passen dan ze al deden. Bilgul: ‘We zijn opener en hebben elkaar beter leren kennen door de training.' Door corona zijn er medewerkers ziek geweest en het contact was minder doordat ze allemaal apart van elkaar werkten met verplicht een mondkapje op. Patrycja: 'Daarom praten we nu veel over gezond eten, rust nemen en ontspannen. Heel grappig om van elkaar te leren wat goed is voor je.’ Nadia voegt toe: 'Sinds de training eet ik veel gezonder. Marokkaans en Turks eten is best zoet en vet. En dan moet je extra goed opletten.’

Meer weten?
Ga naar ras.nl voor informatie over de nieuwe subsidieregelingen of neem contact op met Annieke van Berckel via (073) 648 38 50 of annieke.van.berckel@schoonmakendnederland.nl

Gerelateerd