Niet poetsen maar zorgen

Nieuws 22 maart 2022

Niet poetsen maar zorgen

Universiteit Maastricht en Schoonmakend Nederland gaan samenwerken om schoonmaakmedewerkers die dreigen uit te vallen via een Spoor 2-re-integratietraject in de zorg aan de slag te helpen. Het project met als titel ‘Niet poetsen maar zorgen’ onderzoekt of er zogenoemde overstapbanen te creëren zijn voor schoonmaakmedewerkers die niet meer in hun vak kunnen terugkeren.

Door de grote tekorten op de arbeidsmarkt is het hard nodig om arbeidspotentieel voor de arbeidsmarkt te behouden. Met deze vorm van intersectorale doorstroming, kan het project bijdragen aan het flexibeler maken van de basis van de arbeidsmarkt. Het project wordt gefinancierd door ZonMW, de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie.

Rob Rommelse: 'Dit is weer een prachtig voorbeeld van Schoon Maakt Mogelijk. Door samen met CIAO te kijken naar wat onze uitgevallen schoonmaakmedewerkers nog wel kunnen en hoe we dit kunnen vertalen naar taken in de zorg, houden we onze medewerkers aan het werk en helpen we de druk op het personeelstekort in de zorg te verlichten. Een win-win-situatie. Ik kijk uit naar de eerste onderzoeksresultaten.'

Expert

Fotobijschrift

Fred Zijlstra, Hoogleraar Arbeids- en Organisatiepsychologie bij de Universiteit Maastricht en wetenschappelijk directeur van Centrum Inclusieve Arbeidsorganisatie (CIAO) (rechts), en Rob Rommelse, directeur Schoonmakend Nederland, zetten hun handtekening onder de samenwerkingsovereenkomst ‘Niet poetsen maar zorgen’

Gerelateerd