Voorkom lange ketens in onderaanneming

Praktijk 5 juli 2023

Voorkom lange ketens in onderaanneming

De vakantieparken in Nederland zijn deze zomer compleet volgeboekt. Een flinke kluif voor schoonmaakbedrijven die actief zijn in vakantieparken. Helemaal in deze tijden van arbeidsmarktkrapte. Uitzendbureaus en bemiddelaars van ZZP'ers springen gretig in op die krapte. In veel gevallen tot grote tevredenheid van beide partijen. Wel adviseert Schoonmakend Nederland schoonmaakbedrijven de keten niet te lang te maken en altijd samen te werken met een bureau dat in het bezit is van het SNA-Keurmerk.

Experts

Extra controle vakantieparken door Nederlandse Arbeidsinspectie

Vanaf deze zomer richt de Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA) haar aandacht onder meer op vakantieparken. De NLA houdt toezicht op naleving van verschillende wetten en regelingen en controleert op arbeidsomstandigheden en eerlijk werk.

Voorkom risico op ketenaansprakelijkheid

Nu de arbeidsmarktkrapte aanhoudt, lijkt arbeidsbemiddeling soms een oplossing om aan voldoende medewerkers te komen. Dat kan in de vorm van een uitzendbureau, maar ook als bemiddelaar van ZZP'ers. Deze laatsten noemen zich soms ook platform voor freelancers en/of ZZP'ers.

Het is niet altijd even duidelijk welke medewerkers via welke bedrijven ingehuurd worden om schoon te maken. Daarom adviseren we je: wil je mensen inlenen, let er dan op dat je met een betrouwbare partij in zee gaat. Deze zijn bijvoorbeeld aangesloten bij de ABU of NBBU, en/of beschikken over het SNA-Keurmerk. Controleer iedere drie maanden of het uitzendbureau nog steeds ingeschreven staat in het SNA-register en voldoet aan de norm en leg vast dat het bureau waarvan je medewerkers inleent geen toestemming heeft om onderaannemers in te zetten.

Zet je medewerkers van het uitzendbureau aan het werk op een park waar je schoonmaakt? Dan heb je ook een eigen verantwoordelijkheid. Controleer dan op locatie altijd het identiteitsbewijs. 

Als het bureau zijn zaken niet op orde heeft, loop je ook als schoonmaakbedrijf het risico aansprakelijk gesteld te worden voor eventueel niet afgedragen belastingen en premies of een naheffing omdat bijvoorbeeld uitzendkrachten niet het cao-loon hebben gekregen. Ook loop je het risico dat er bij een inspectie ondeugdelijke constructies aan het licht komen die weer kunnen leiden tot ingewikkelde en mogelijk kostbare herstelacties.

Gerelateerd