‘Laten we dankbaar zijn voor wat we hebben’

Vereniging 8 juni 2022

‘Laten we dankbaar zijn voor wat we hebben’

Als iemand de verpersoonlijking van positiviteit is, is het Biba. Deze Senegalese vrouw en moeder van drie kinderen van 14, 9 en 5 jaar, woont sinds vier jaar in Nederland. Drie jaar geleden ging ze aan de slag als schoonmaakster bij ISS. Ze maakt nu schoon bij Friesland Campina. 'Dankzij mijn werk in de schoonmaak, kan ik deze zomer mijn familie in Senegal bezoeken.'

Expert

Onafhankelijk
‘Nadat ik mijn inburgeringscursus had afgerond in 2018, was ik elke dag thuis en de kinderen op school. Ik zocht een invulling van mijn dag en vond dit in de schoonmaak bij ISS’, vertelt Biba. ‘Eerst voor twee uur per dag. Nu werk ik dertig uur per week.’ Friesland Campina is een minuut lopen vanaf haar huis en dat is fijn. ‘Ik kan nu zelfstandig zijn, hoef aan niemand iets te vragen. Dat voelt heel onafhankelijk.’ 

In augustus gaat ze naar Senegal, naar haar familie. Ze heeft deze reis helemaal zelf bij elkaar gespaard. ‘Dan ben ik heel dankbaar met mijn werk in de schoonmaak. Daardoor heb ik nu de mogelijkheid om mijn familie te bezoeken.’

‘Het leven is niet makkelijk, sommige mensen hebben niets om te eten, dus we moeten dankbaar zijn,’ vindt Biba. ‘In Senegal is het zo dat de vrouwen thuisblijven en de mannen werken. Mijn man zegt altijd: ‘We zijn allemaal gelijk. Hij geeft me de ruimte en steunt me om positief te blijven.’ 

Trots
Biba's dag begint om vier uur 's ochtends met de zorg voor haar man en kinderen. Om zes uur start ze met de schoonmaak van kantoren en toiletten bij Friesland Campina. ‘Ik werk al drie jaar samen met een team van lieve mensen die mij goed helpen. Onder meer met beter Nederlands spreken. Elke dag leer ik weer iets.’ Als ze heel vroeg begint, zeggen de mannen die daar werken vaak: wat ben je een sterke vrouw om zo vroeg te beginnen met werken. ‘Dan voel ik me extra trots.’

Toekomst
‘Ik ben nog jong en gezond dus wil graag doorgaan in de schoonmaak’, vertelt Biba. Deze positieve instelling probeert ze door te geven aan de mensen waar ze mee werkt: ‘Samen motiveren we elkaar om het beste in de ander naar boven te halen! Als de klant daarna tevreden is, stap ik met een grote glimlach naar buiten.'

Beeld: Ann-Sophie Falter

 

Gerelateerd