Scholieren en studenten verdienen twee keer zoveel in de schoonmaakbranche

Persbericht 9 juni 2022

Scholieren en studenten verdienen twee keer zoveel in de schoonmaakbranche

Schoonmaak bestbetaalde vakantiebaan

24/7 feesten in Albufeira? Een nieuwe scooter voor de deur? De nieuwste smartphone? Scholieren en studenten hebben het snel bij elkaar gespaard met een vakantiebaan in de schoonmaak. Door een verhoging van het jeugdloon, de mogelijkheid om direct je vakantiegeld en -dagen ‘all in’ uitbetaald te krijgen én wekelijkse uitbetaling, zet branchevereniging Schoonmakend Nederland vol in op het aantrekken van jongeren voor het schoonmaakvak.

Expert

In de afgelopen december afgesloten nieuwe cao voor de schoonmaak- en glazenwassersbranche is het jeugdloon met 40% verhoogd. Een student of scholier van 17 jaar of jonger begint op 11,36 per uur ‘all-in’. Dat is tweeënhalf keer meer dan andere (vakantie)banen.

Piet Adema, voorzitter Schoonmakend Nederland: ‘De schoonmaakbranche vergrijst. Er is dringend behoefte aan nieuwe instroom. Met het verhogen van het jeugdloon maken we het werk in de schoonmaak nog aantrekkelijker. Helemaal ten opzichte van andere branches die veel vakantiewerk bieden aan jongeren, zoals horeca en de supermarkten.’

Voor de #DYOR-liefhebbers: vergelijking uurloon met andere branches en minimumloon*

Leeftijd Schoonmaak Horeca Supermarkt Glastuinbouw Minimumloon
15 jaar 11,36 4,96 4,60 5,03 3,67
16 jaar 11,36 6,20 5,31 6,29 4,22
17 jaar 11,36 7,44 6,06 7,55 4,83
18 jaar 12,07 8,68 6,66 8,81 6,11
19 jaar 12,78 9,92 7,78 10,06 7,34
20 jaar 14,19 11,16 10,41 11,21 9,79
21 jaar 14,19 12,40 13,01 12,58 12,22

*Alle lonen zijn toegerekend naar bruto all-in loon

Snuffelen aan schoonmaakvak

De investering in hogere uurlonen voor jongeren betaalt zich op twee manieren terug voor ondernemers in de schoonmaakbranche. Ten eerste in het aantrekken van jonge medewerkers. Daarnaast heeft onderzoek uitgewezen dat als je al eens eerder in de schoonmaak gewerkt hebt, je sneller geneigd bent weer in de branche terug te keren.

Adema: ‘Met goedbetaald vakantiewerk, willen we scholieren en studenten aan ons mooie vak laten snuffelen. Ook na het vakantiewerk hebben we jongeren tenslotte veel te bieden. Veel schoonmaakwerk is parttime: een paar uur in de ochtend of avond. Dit maakt ons werk de perfecte bijbaan voor studenten en scholieren.’

Keurmerk Schoon

Benieuwd welke bedrijven op dit moment nog vakantiewerk te vergeven hebben? Klik hier voor een overzicht van schoonmaakbedrijven in de buurt. Alle bedrijven zijn in het bezit van het Keurmerk Schoon, dat goed werkgeverschap garandeert. Hieronder valt onder meer dat het bedrijf de cao correct toepast, het loon tijdig en juist uitbetaalt, en het goed verzekerd is bij schade veroorzaakt door de schoonmaakmedewerker.

Over Schoonmakend Nederland 

Schoonmakend Nederland is al 40 jaar de brancheorganisatie voor de professionele schoonmaak- en glazenwassersbedrijven. We komen op voor de belangen van onze leden en verbinden en ondersteunen ze bij hun gezamenlijke en individuele uitdagingen om succesvol te kunnen opereren in een gezond ondernemersklimaat. Alles met tot doel waardevol en aantrekkelijk werk te bieden aan 115.000 onmisbare schoonmaakmedewerkers. Nu en in de toekomst.

Gerelateerd