Ludwig: 'Als de glazen schoon zijn, is iedereen blij’

Vereniging 10 juni 2022

Ludwig: 'Als de glazen schoon zijn, is iedereen blij’

Ludwig (Novon) begon door een vriend in de schoonmaak en werkt nu al 35 jaar als glazenwasser, waar zijn hart ligt. ‘Ik begon als twintiger. Nu ben ik 55 en nog steeds fit. Ik hou van de vrijheid van het vak. Het voelt voor mij eerder als een hobby dan als werk.’ 

Expert

Vroege vogel
Ludwig begint zijn dag vroeg: zijn werk start om 7:15 uur. Elke dag is anders en daardoor blijft hij het glazenwasservak zo leuk vinden. Hij werkt bij verschillende bedrijven, scholen en kinderdagverblijven. 'Ik vermaak me prima. Nu werk ik in een team en binnenkort alleen. Mensen vragen vaak of ik hoogtevrees heb. Of of ik zin heb in koffie. Dan moet ik altijd lachen, want ik drink geen koffie.’

Ludwig is altijd met zijn vak bezig. Het allerfijnste vindt hij het 'ladderen'. Vies glas is hem een doorn in het oog. 'Bij mij moet altijd alles blinken. Ik heb een hekel aan vingertasten op glas.'

Advies
Zijn advies aan zijn jongere zelf als twintiger zou zijn: ‘Blijf fit!’ Hij is gelukkig gevrijwaard van kwaaltjes en kan nog steeds goed en snel wassen. ‘Al merk ik nu wel dat het niet meer zo snel gaat als vroeger. Het is echt een fysiek beroep, dus ook in mijn vrije tijd wandel ik om fit te blijven. En in het weekend pak ik goed mijn rust. Dan laad ik weer op.’

Jong geleerd 
'Mijn vader was de eerste getinte voetballer bij PEC Zwolle. Hij heette ook Ludwig Mans.’ Helaas zijn allebei zijn ouders inmiddels overleden. Hij ontdekte zelf dat zijn moeder in haar slaap was overleden. ‘Dat was echt een klap, ik woonde toentertijd bij mijn moeder omdat mijn relatie was uitgegaan. Zoiets vergeet je nooit. Je gaat dingen missen. Bijvoorbeeld als je aan het koken bent. Dan mis ik haar tips en aanwezigheid.'

Gelukkig redt hij zich goed alleen. 'Ik blijf zolang het kan als glazenwasser werken. Ik ben een doorzetter en kan tijdens het wassen mijn gedachten verzetten.’ Hij raadt het dan ook iedereen aan om glazenwasser te worden: ‘Het is een vrij beroep en je komt overal. Een babbeltje maken met de mensen geeft energie. En als de glazen schoon zijn, is iedereen weer blij.’

Beeld: Ann-Sophie Falter

Gerelateerd