Erica: ‘Als het goed voelt, ga ik door’

Vereniging 12 juni 2022

Erica: ‘Als het goed voelt, ga ik door’

Erica (48) werkt al 16 jaar in de schoonmaak. Begin dit jaar werd ze objectleidster bij Keus Schoonmaak in Apeldoorn. ‘Ik ben heel trotst dat ik mezelf heb opgewerkt,’ vertelt ze openhartig. Ze was een tijdje zwaar depressief. En nu wordt ze behandeld voor een tumor in haar longen, die ontstaan is door een zeldzame longaandoening. ‘De vorige keer is mijn rechterkant aangetast. Dit heeft me niet tegengehouden om door te gaan en nu ook niet. Ik vind mijn werk nog heel leuk, dus stoppen wil ik nog niet. Zolang het goed voelt, ga ik door.’ De vaste groep medewerkers is op de hoogte. ‘Ik zeg het niet direct bij mijn kennismaking maar het is wel goed het te melden als je langer samenwerkt.’

Expert

Dagindeling 
De wekker gaat om 5.15 uur. ‘Mijn werkdag start om 6 uur ‘s morgens. Ik begin met de basis, zoals toiletten en prullenbakken.’ Het menselijk contact met collega’s vindt ze het leukst. De nieuwe functie is wennen. ‘Je werkt in een kleine groep en soms geef je advies.’ Erica's dochter is drie jaar haar collega geweest. Zij is nu gestopt. ‘Ik heb haar behandeld zoals iedereen. Nooit voorgetrokken. Schoonmaak kon ik met de kinderen makkelijk combineren. Als je tijd wilt hebben voor je kinderen is schoonmaak in vaste tijden fijn.’

Openhartig
Als longpatient was ze in coronatijd héél voorzichtig. Erica heeft zelf ook corona gehad. ‘Sinds december ben ik weer wat benauwder. Komende maandag heb ik weer een scan. Dat is heel spannend, maar mijn team leeft met me mee. Dat voelt goed.’ De toekomst in de schoonmaak is voor Erica onzeker: ‘De vraag 'wat kan ik aan' komt regelmatig terug. Zolang ik het volhoud, blijf ik bij Keus Schoonmaak. We zijn niet heel groot en ik kan mijn hart luchten bij collega’s en zij bij mij.’

Beeld: Ann-Sophie Falter

Gerelateerd