Yevheniia: 'Schoonmaak geeft mij de kans om een nieuw bestaan op te bouwen'

Vereniging 13 juni 2022

Yevheniia: 'Schoonmaak geeft mij de kans om een nieuw bestaan op te bouwen'

'Als mijn zoon niet naar school hoeft, gaat hij altijd met me mee. Dat voelt ontzettend fijn. Hij helpt ook goed mee', vertelt de uit Oekraïne gevluchte Yevheniia in vloeiend Engels. Deze moeder van een vijfjarige woont nu in Rozendaal en werkt als schoonmaakster bij schoonmaakbedrijf Hommerson. Ze leeft nu een compleet ander leven dan in haar thuisland. In Oekraïne was ze ingenieur. Door de oorlog vluchtte ze naar Nederland. ‘Ondanks alle zorgen ben ik blij én dankbaar voor alle kansen die ik in Nederland krijg.’ 

Expert

Vanuit Antwerpen naar Rozendaal
‘Bij aankomst in Antwerpen ben ik door mijn zus geholpen om mijn zoontje naar Nederland te krijgen,’ vertelt Yevheniia. ‘En dankzij Petra en Harry, mijn gastgezin, kon ik direct beginnen bij Hommerson.’ Ze maakt nu schoon op een camping en bij de plaatselijke voetbalclub. In totaal twintig uur per week. Ze zou graag meer willen werken. ‘Ik vind mijn werk heel fijn. Ik heb veel lieve mensen om me heen die me helpen en voor mij klaar staan.' Ze volgt ook nog een opleiding projectmanagement. 'Uiteindelijk hoop ik hier in Nederland meer te kunnen met mijn ingenieursdiploma. Schoonmaak geeft mij in ieder geval de kans om een nieuw bestaan op te bouwen.’

Yevheniia's moeder is nog in Oekraïne. In het dorp waar ze woont, is het nu rustig, maar de vraag is voor hoe lang: ‘Mijn moeder komt bijna niet buiten,' vertelt Yevheniia met tranen in haar ogen. 'Ik hoop dat het rustig blijft, maar er zijn altijd zorgen.'

Beeld: Ann-Sophie Falter

Gerelateerd