Oekraïense vluchtelingen in loondienst? Vanaf 1 november is sticker of O-document verplicht

Praktijk 1 november 2022

Oekraïense vluchtelingen in loondienst? Vanaf 1 november is sticker of O-document verplicht

Heeft jouw bedrijf Oekraïense vluchtelingen in loondienst? Vanaf 1 november zijn de regels veranderd. Alleen Oekraïense vluchtelingen in het bezit van een sticker of O-document in het paspoort vallen onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming die hen het recht geeft te mogen werken in Nederland. Deze sticker/O-document wordt door de IND afgegeven en moet door de Oekraïners zelf worden aangevraagd.

Expert

Vanaf 1 april 2022 geldt er een vrijstelling voor de tewerkstellingsvergunning (twv) voor werkgevers die vluchtelingen uit Oekraïne in loondienst willen nemen. Voor vluchtelingen uit Oekraïne gold een overgangsperiode. In deze periode kregen zij de kans om de juiste documenten op te halen bij de IND, die hun status als tijdelijk ontheemd bevestigt. Die status geeft hen bijvoorbeeld het recht om te mogen werken in Nederland. Deze overgangsregeling liep af op 31 oktober. 

Kijk voor meer informatie op rijksoverheid.nl

Gerelateerd