Overleg glazenwassersnorm spaak gelopen

Politiek 17 mei 2023

Overleg glazenwassersnorm spaak gelopen

Zoals jullie weten heeft Schoonmakend Nederland/AWOG in Europa jarenlang lobby gevoerd met als doel de huidige ladder voor professionele gebruikers te behouden. Dit om te voorkomen dat wij als professionele gebruikers ook over moeten naar de brede ladder die op termijn in Europa verplicht wordt naar aanleiding van ongevallen met de huidige ladder door particulieren.

Expert

Bedoeling was om een aparte norm te maken voor de ‘window cleaning ladder’ los van EN 131 en daarbij de huidige basisbreedte en sportafstand te behouden voor de professionele gebruikers. We hoopten op basis van ergonomische argumenten (de fysieke belasting stijgt immers door gewichtsverhoging van de brede ladder en daarbij is het slechter manoeuvreren met de brede ladder) dit samen met Europese medestanders te kunnen bereiken. Helaas is de ontwikkeling van de glazenwassersnorm vastgelopen nu Europese landen afgehaakt zijn in de lobby, wat overigens een politiek steekspel bleek te zijn. Er is nu onvoldoende draagvlak over om door te gaan met de glazenwassersnorm.

Op termijn overruled de Europese wetgeving de Nederlandse wetgeving en verdwijnt de ladder waar wij nu mee werken. Deze wordt vervangen worden door de brede ladder. Tot die tijd blijft ons Warenwetbesluit draagbaar klimmaterieel van toepassing. Het is volstrekt onduidelijk op welke termijn dit gaat gebeuren. Het kan nog jaren duren voordat het zo ver is. Zodra er ontwikkelingen zijn, horen jullie van ons.

Gerelateerd