Schoonmakend Nederland en CVG sturen brief aan Minister SZW over veilig gebruik van gevelonderhoudsinstallaties

Politiek 2 februari 2024

Schoonmakend Nederland en CVG sturen brief aan Minister SZW over veilig gebruik van gevelonderhoudsinstallaties

Schoonmakend Nederland heeft samen met de Stichting Commissie Veiligheid Gevelonderhoudsinstallaties (CVG) een brief gestuurd naar de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid: mevrouw Van Gennip. In de brief vragen we de minister om aandacht voor de grote risico’s van gevelonderhoudsinstallaties (goi’s) en om een wetswijziging om veilig gebruik van goi’s te kunnen waarborgen.

Experts

Veilig werken is een must

Naar aanleiding van een ongeval met een mastinstallatie in 2021 zijn Schoonmakend Nederland en de CVG in overleg met de Nederlandse Arbeidsinspectie. Afgelopen jaar voerde de Arbeidsinspectie een breed onderzoek uit naar goi’s. Er is in kaart gebracht of en welke risico’s er zijn als er gewerkt wordt met gevelonderhoudsinstallaties. Tegelijkertijd keek de Arbeidsinspectie naar de oorzaak van de problemen en hoe de risico’s weggenomen kunnen worden.

Conclusie is dat er daadwerkelijk grote risico’s zijn. Ook is gebleken dat zelfregulatie vanuit de branche niet voldoende heeft gewerkt. Omdat we veilig werken een must vinden, hebben we aan de minister gevraagd de wet aan te scherpen en een verplicht keuringsregime in te stellen. Zo’n regime bestaat al voor bijvoorbeeld hijskranen en is onderdeel van het warenwetbesluit machines.

Gerelateerd