Peter Rietbroek: Tijd van komen, tijd van gaan

Vereniging 9 oktober 2023

Peter Rietbroek: Tijd van komen, tijd van gaan

Ik weet het nog goed, doodzenuwachtig was ik in maart 2017, toen ik werd geïnstalleerd als voorzitter van AWOG. Supertrots ook, dat ik deze eervolle nevenfunctie mocht gaan vervullen. Samen met het bestuur en het bureau ben ik er vol tegenaan gegaan en we hebben ons met veel plezier ingezet voor deze fantastische branche. En nu, is het voor mij tijd om het stokje aan iemand anders over te dragen.

Expert

Terugblik

Terugkijkend ben ik trots op wat we de afgelopen jaren hebben bijgedragen aan het ondernemerschap. Tijdens de ledenbijeenkomsten, waar altijd veel leden aan deelnemen, kwamen een groot aantal onderwerpen voorbij zoals drones, arbeidsmarkt, veilig werken, etc. Ondanks dat ik – zeker in het begin – plankenkoorts had, vond ik de bijeenkomsten altijd inspirerend en leuk. En vol energie rijd ik altijd weer blij naar huis!

We hebben de verhoudingen tussen hoofd- en onderaannemerschap verbeterd, rust gecreëerd en voor positiviteit gezorgd. Ook in de Tweede Kamer zijn we gehoord. Ik ben daar geweest om te praten over het hoge en lage btw-tarief en wat dat betekent voor glazenwasondernemers. En we hebben een petitie aangeboden voor het behoud van het vorstverlet. Wat ik zeker moet noemen is de jaarlijkse actieweek #GlazenwassersHartZorg: die staat goed op de kaart.

Er zijn ook dingen waar ik van baal. Bijvoorbeeld de regels rondom het gebruik van de wassteel. In de praktijk blijken die moeilijk te handhaven met alle gevolgen van dien. En dan de particuliere markt. Het lukt deels om deze naar een hoger plan te krijgen, maar we zijn nog niet zover als ik had gehoopt. Sommige trajecten of onderwerpen vragen nu eenmaal veel tijd (en geduld). Dat geldt bijvoorbeeld ook voor het uitbannen van de oneerlijke concurrentie door zzp’ers in onze branche, omdat voor een zzp’er andere (lagere) veiligheidseisen gelden. We zijn er in geslaagd om dit onderwerp op de politieke agenda te hebben staan, maar voordat de wetgeving is aangepast, gaat er nog meer tijd overheen.  

Mijn opvolger
Tijdens de ledenbijeenkomst op 15 november in Houten stellen we mijn opvolger voor. Tot die tijd houden we nog even geheim wie het wordt. Wat ik wel kan vertellen, is dat we gekozen hebben voor een “verbinder”. Ik geef hem of haar 😊 graag mee om oog te blijven houden voor de relaties in de branche en te zorgen dat deze goed blijven. Dat geldt voor de relatie met de bedrijven maar bijvoorbeeld ook voor de Arbeidsinspectie. Ik gun mijn opvolger net zoveel energie en plezier als ikzelf heb gehad.

Ik blijf actief

De tijd die vrijkomt stop ik in mijn bedrijf én in mijn gezin. Aan de ledenbijeenkomsten blijf ik graag deelnemen. En voorlopig blijf ik ook actief in het Algemeen Bestuur van Schoonmakend Nederland als één van de mkb-vertegenwoordigers.

Dus ik blijf actief, ik blijf jullie zien, maar in een andere rol. Op voorhand wil ik iedereen bedanken voor de inzet, het meedenken, de mooie gesprekken, het lachen en de resultaten die we met elkaar hebben behaald.

Hopelijk tot bij de ledenbijeenkomst op 15 november!

Peter Rietbroek
Voorzitter platform Awog (voor glas & gevel)

 

Gerelateerd