De overgang. Wat kan een medewerker doen?

Achtergrond 12 april 2024

De overgang. Wat kan een medewerker doen?

In de Week van de Overgang besteden we elke dag aandacht aan de overgang. Elke vrouw krijgt met de overgang te maken. Van alle vrouwen in de overgang heeft 80% overgangsklachten, 33% zelfs zoveel dat het hun dagelijks leven beïnvloedt. In een branche waarvan meer dan de helft van de medewerkers vrouw is, is het belangrijk om het onderwerp bespreekbaar te maken. Gisteren besteedden we aandacht aan wat een werkgever kan doen. Maar je hoeft als medewerker echt niet te wachten tot het moment je werkgever er naar vraagt. Breng het onderwerp zelf ook ter sprake.

Menopausal Mature Woman Having Hot Flush At Home Cooling Herself With Letters Or Documents

Expert

Als medewerker kun je gerust vertellen wat je in deze periode van je leven nodig hebt op het werk bij je leidinggevende, HR-vertegenwoordiger of collega’s. Dat kan best spannend zijn vanwege de vrees voor stigmatisering. De overgang, de klachten en de invloed hiervan op het werk zouden geen taboeonderwerp moeten zijn. Dan pas is het mogelijk om maatwerk te leveren als leidinggevende. Door openlijk over je eigen ervaringen te praten, kan je ook anderen aanmoedigen om open te zijn om over de overgang te praten.

Zoek naar informatie en hulp
Ga op zoek naar betrouwbare informatie en hulpbronnen over de overgang. Dit kan variëren van boeken en online bronnen tot het raadplegen van medische professionals.

Neem contact op met de bedrijfsarts
De bedrijfsarts is de deskundige op het gebied van arbeid en gezondheid. De bedrijfsarts kan de klachten in kaart brengen, screenen op belangrijke aandoeningen die vaker voorkomen tijdens de overgang en bespreken of er nadere onderzoeken en of een verwijzing nodig zijn. De bedrijfsarts kan je helpen met het bespreken van aanpassingen op het werk.

Zoek steun bij collega’s
Zoek steun bij collega’s die ook de overgang ervaren of zoek een mentor of buddy om mee te praten en ervaringen te delen. Dit kan helpen bij het gevoel gesteund en begrepen te worden.

LEES MEER

Gerelateerd