Hygiëneforum: Veilig werken met desinfectiemiddelen

Nieuws 21 mei 2025

Hygiëneforum: Veilig werken met desinfectiemiddelen

Op woensdag 14 mei organiseerden Schoonmakend Nederland, NVZ - Schoon | Hygiënisch | Duurzaam en de Vereniging Schoonmaak Research (VSR) een online kennissessie over “Veilig werken met desinfectiemiddelen”.  Deze kennissessie is de eerste uit een serie van drie onder de vlag van het Hygiëneforum.

Chuchu Yu, manager Scientific & Regulatory Affairs (NVZ) en Rob Boers, manager Quality, Health, Safety & Environment (CSU) gaven uitleg over wetgeving, veilig gebruik en praktische toepassingen. De sessie werd geleid door Annette van Waning.

Experts

Waarom dit webinar?

“Waarom is een webinar over veilig werken met desinfectiemiddelen nodig?” was de openingsvraag van Annette van Waning. Rob Boers: “De toelating en het gebruik van desinfectiemiddelen is in verschillende wetten geregeld. Voor leveranciers, schoonmaakbedrijven én opdrachtgevers is het lastig om goed te weten wat wel en niet is toegestaan. Chuchu vult aan: “De wetgeving is ook nog eens complex. We willen gebruikers duidelijke richtlijnen geven om veilig met de middelen kunnen (laten) werken.”

Reinigen versus desinfecteren: wat is het verschil?

Bij reinigen verwijder je vuil zodat bacteriën en virussen (micro-organismen) zich minder goed kunnen verspreiden. Desinfecteren gaat een stap verder: het doodt of maakt micro-organismen onschadelijk. Belangrijk is dat zowel de handen als oppervlakken schoon zijn, voordat er wordt gedesinfecteerd. Chuchu Yu: “Desinfectie mag alleen met  een toegelaten desinfectiemiddel worden gedaan.”

Wetgeving rond desinfectiemiddelen

De meeste desinfectiemiddelen vallen onder de Europese Biocidenwetgeving. Dit is Europese wetgeving die in alle EU-lidstaten van kracht is, dus ook in Nederland. Alle toegelaten middelen hebben een toelatingsnummer.

Hoe weet je nu welke middelen toegelaten zijn en welke niet? “Alle goedgekeurde desinfectiemiddelen hebben een toelatingsnummer”, vertelt Chuchu. “Dat kan een N-nummer van het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) of een EU-nummer van het Europees agentschap voor chemische stoffen (ECHA) zijn. Op termijn worden alle middelen onder ECHA geregistreerd, maar dit proces duurt nog ongeveer 10 jaar.” Staat een middel niet in één van de twee databases, dan is het gebruik niet toegestaan.”

Ben je werkzaam in meerdere landen? Let dan goed op of waar de middelen toegelaten z zijn en voor welke toepassing dat is. De regels verschillen per land.

Leestip

VSR-NVZ naslagwerk over demonstratie toelatingsdatabanken

Volg altijd de gebruiksaanwijzing

Elk toegelaten desinfectiemiddel heeft een gebruiksaanwijzing waarin staat hoe je het veilig en effectief gebruikt. Gebruikers zijn wettelijk verplicht zich hieraan te houden om risico’s voor mens, dier en milieu te minimaliseren.

Soorten desinfectiemiddelen

In de coronaperiode zijn we overspoeld met allerlei handdesinfectiemiddelen. Niet alle middelen die toen op de markt zijn verschenen, zijn (nog) toegestaan. Lees daarom goed het etiket en de toegelaten toepassingsmogelijkheden.

Er zijn vier categorieën:

  • PT1: voor menselijke hygiëne, dus voor gebruik op of in contact met de huid (zoals handzeep, desinfecterende doekjes).
  • PT2: voor oppervlaktedesinfectie
  • PT3: voor veterinaire hygiëne, bedoeld voor gebruik bij dieren.
  • PT4: voor de voedingsmiddelenindustrie, om oppervlakken waar voedsel wordt bereid te desinfecteren.  

Sprayen of vernevelen?

Bij vernevelen zijn de druppels kleiner dan bij sprayen. Dit kan risico’s opleveren, dus controleer goed of een middel geschikt is om te vernevelen voordat je het gebruikt.

Wil je een middel toepassen om te vernevelen? Check dan of die toepassing expliciet in de gebruiksaanwijzing is opgenomen.

Ethanol: Effectief maar met risico’s

Ethanol is een krachtig desinfectiemiddel, maar overmatig gebruik kan schadelijk zijn. Het kan huidproblemen veroorzaken en wordt beschouwd als een kankerverwekkende stof. Daarom moeten bedrijven een risicoanalyse maken voordat ze ethanol gebruiken.

Rob Boers: “Leg voor je eigen bedrijf vast welke producten je gebruikt, waarom je dat doet en welke alternatieven er zijn. Dat heet een Stoffenregister. Dat hoeft helemaal niet complex te zijn, begin in een Excel.”

Belangrijke aandachtspunten

  • Koop en gebruik alleen toegestane (desinfectie)middelen
  • Ook voor reguliere schoonmaakmiddelen geldt, dat ze moeten zijn toegelaten
  • Controleer altijd het etiket en de gebruiksaanwijzing
  • Werkgevers moeten blootstelling aan gevaarlijke stoffen zoveel mogelijk beperken

Volgende Hygiëneforum kennissessies

15 september 2025 | 12.30-16.00 uur
Bijeenkomst “Hoe schoonmaak kan bedragen aan een lager ziekteverzuim?”
Locatie: Bond Den Bosch, Schoonmakend Nederland,  Pettelaarpark 130-B, 's-Hertogenbosch

4 december 2025 | 13.30-15.00 uur
Kennissessie “Duurzame schoonmiddelen: waar moet je op letten?”
Locatie: Online

Meer informatie over de programma’s en aanmelden volgt 

 

Gerelateerd