Autobelastingen

Achtergrond 18 februari 2015 Deze informatie is verstrekt door: Belastingdienst

Autobelastingen

Auto van de zaak? Of rijdt u in uw eigen auto? U krijgt in beide gevallen te maken met autobelastingen. Welke belastingen zijn dat?

Expert

  • Ondernemersplein KVK

Of u een auto van de zaak heeft of in uw eigen auto rijdt: u krijgt te maken met autobelastingen. En dat geldt ook voor bestelauto's, vrachtwagens, autobussen en motoren. Welke belastingen zijn dat?

Motorrijtuigenbelasting (wegenbelasting)

Iedere eigenaar van een personenauto, bestelauto, vrachtwagen, autobus of motor, moet wegenbelasting betalen. Ook ondernemers. Sommige elektrische auto's en oldtimers zijn vrijgesteld: u betaalt dan geen wegenbelasting. Voor bepaalde bestelauto's is er een verlaagd tarief. En voor vrachtwagens gelden bijzondere tarieven. Hoeveel u moet betalen, kunt u zelf berekenen.

Lees meer over de motorrijtuigenbelasting.

Belasting zware motorrijtuigen (Eurovignet)

Heeft u een vrachtwagen of vrachtwagencombinatie, dan moet u meestal ook belasting zware motorrijtuigen betalen, ook bekend als het Eurovignet. Voordat u met de vrachtwagen de weg op gaat, moet u aangifte doen. Dat kan online via het Eurovignet Portaal of het boekingsportaal voor Eurovignetten. Of u doet aangifte bij een bzm-aangiftepunt, vaak een benzinepomp langs de weg.

Lees meer over de belasting zware motorrijtuigen.

Belasting op personenauto's en motorrijwielen (bpm)

Koopt of importeert u een personenauto, bestelauto of motor? En laat u deze voor de eerste keer registreren in het kentekenregister van de RDW? Dan moet u belasting op personenauto's en motorrijwielen (bpm) betalen. Voor bepaalde auto's en motoren geldt een vrijstelling: u betaalt dan geen bpm. En ondernemers met een bestelauto hoeven soms ook geen bpm te betalen.

Lees meer over de belasting op personenauto's en motorrijwielen.

Bijtelling voor privégebruik auto van de zaak

Gebruikt u de auto van uw onderneming ook privé? Bijvoorbeeld voor uw vakantieritten, boodschappen of familiebezoek? Dan hebt u daar voordeel van. Als u met die auto meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt, krijgt u hiervoor een 'bijtelling'.

Lees meer over de bijtelling voor privégebruik auto van de zaak.

Gerelateerd