Keurmerk Schoon versus Keurmerk Verantwoord Schoon

Achtergrond 5 mei 2022

Keurmerk Schoon versus Keurmerk Verantwoord Schoon

Eind vorig jaar lanceerde Schoonmakend Nederland met trots het nieuwe Keurmerk Schoon. Met dit keurmerk tonen onze leden aan dat ze de schoonmaakwerkzaamheden volgens afspraak uitvoeren en de cao naleven. Ook toont het keurmerk aan dat onze leden belastingen en premies correct afdragen, schoonmakers inzetten die in Nederland mogen werken en dat ze hun financiële en personele administratie op orde hebben (NEN 4400-1). Hiermee worden de risico's van ketenaansprakelijkheid geminimaliseerd.  Daarnaast zetten leden met het Keurmerk Schoon zich in voor duurzame marktwerking, waarin kwaliteit van schoonmaak altijd leidend is. Minimaal één keer per jaar toetst een onafhankelijke keuringsinstantie of de schoonmaakbedrijven aan bovenstaande criteria voldoen. 

Keurmerk Verantwoord Schoon

Naast het Keurmerk Schoon kent de schoonmaakbranche ook het Keurmerk Verantwoord Schoon, ook wel bekend als het LOSK-KVS. Hoewel de namen veel overeenkomsten hebben, is de inhoud en opzet van beide keurmerken totaal anders.

Experts

Praktijkkeurmerk
Het keurmerk van de stichting Landelijk Orgaan Schoonmaak en Kwaliteit (LOSK) is een echt praktijkkeurmerk. Schoonmaakbedrijven in het bezit van het Keurmerk Verantwoord Schoon tonen hiermee aan dat de door hun medewerkers uitgevoerde schoonmaak bijdraagt aan een hygiënisch schone omgeving bij de klant. LOSK toetst de kwaliteit van de uitgevoerde werkzaamheden aan de hand van het werk- of schoonmaakprogramma dat met de klant van het schoonmaakbedrijf is afgesproken. De keurders van LOSK kijken of de schoonmakers op de locatie van de klant op de technisch juiste manier reinigen en of ze dit op een maatschappelijke, arbotechnische en milieuverantwoorde wijze doen.

Het Keurmerk Verantwoord Schoon is hiermee een goede aanvulling op het Keurmerk Schoon.

Gerelateerd