Vluchtelingen Oekraïne mogen langer werken zonder werkvergunning

Nieuws 13 maart 2023

Vluchtelingen Oekraïne mogen langer werken zonder werkvergunning

Vluchtelingen uit Oekraïne mogen in Nederland blijven werken zonder werkvergunning. De richtlijn die dit mogelijk maakt is verlengd. Ze kunnen met een sticker of pasje (O-document) tonen dat zij onder de richtlijn vallen. Voor vluchtelingen uit de Oekraïne met een andere nationaliteit gelden aangepaste regels.

Experts

Werken toegestaan door Richtlijn Tijdelijke Bescherming
Vluchtelingen uit Oekraïne hebben recht om te werken in Nederland omdat ze vallen onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming van de Europese Unie. Deze richtlijn liep tot 4 maart 2023 en is verlengd voor alle vluchtelingen uit Oekraïne. Als werkgever hoef je het alleen bij het UWV te melden als u een vluchteling uit Oekraïne in dienst neemt. Dat doe je via het werkgeversportaal

Vluchtelingen met de Oekraïense nationaliteit mogen door de richtlijn tot 4 maart 2024 in Nederland blijven. Zij hebben een brief van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) waarin dit staat. De brief moeten zij kunnen laten zien samen met de sticker of het pasje (O-document) dat zij eerder hebben gekregen van de IND.

Toegang tot de arbeidsmarkt
De werkgever hoeft geen TWV aan te vragen voor Oekraïners die rechtmatig in Nederland verblijven. Oekraïners moeten wel over de juiste verblijfsdocumenten beschikken als zij in Nederland willen werken.

  • Werkgevers moeten de werknemers die onder de vrijstelling vallen melden bij het UWV.
  • De werkzaamheden mogen niet eerder dan twee werkdagen na de melding gestart worden.
  • De vluchtelingen mogen alleen werken op basis van een arbeidsovereenkomst niet als zzp'er.

Verlenging voor andere vluchtelingen uit Oekraïne
Voor vluchtelingen uit Oekraïne zonder de Oekraïense nationaliteit (derdelanders) geldt het volgende:

  • Vluchtelingen met een permanente Oekraïense verblijfsvergunning vallen tot 4 maart 2024 onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming. Zij krijgen van de IND een O-document waarop dit staat.
  • Vluchtelingen met een tijdelijke Oekraïense verblijfsvergunning vallen tot 4 september 2023 onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming. Zij krijgen ook een O-document van de IND waarop dit staat.

Let op! Door een uitspraak van de Raad van State op 17 januari 2024 wijzigen vanaf 4 maart 2024 de regels voor derdelanders. Lees er meer over in dit bericht

Gerelateerd