Bellen en internetten in het buitenland, hoe zit het nou echt?

Vereniging 13 april 2023

Bellen en internetten in het buitenland, hoe zit het nou echt?

Je hebt ze vast gehoord, de horrorverhalen van ondernemers die na een weekje buitenland terugkomen met een torenhoge telefoonrekening. Gelukkig zijn de risico’s op heel hoge rekeningen afgelopen jaren ingeperkt. Maar je kunt nog steeds veel geld kwijt zijn. Bijvoorbeeld in grensgebieden op de rand van de EU. Of doordat je ongemerkt een hotspot gebruikt. Lees dus voordat je naar het buitenland gaat dit artikel en zorg dat je niet alsnog voor hoge kosten komt te staan.

Onze ledenvoordeelpartner sTN Telecom & Internet legt uit wat je kunt doen om hoge kosten te voorkomen. 

Expert

Wat moet ik echt weten om hoge kosten te voorkomen?

Wat je echt moet weten, vatten we voor je samen in drie woorden: zet dataroaming uit! Stel je voor: je kijkt Netflix via de wifi in het hotel, maar je telefoon schakelt automatisch over naar de hotspot van je mobiel. Of: je loopt door de stad en op de achtergrond synchroniseert je telefoon. Het gevolg? Je verbruikt vele (soms peperdure) GB’s. Zorg dus altijd dat je dataroaming uitzet!

Kosten voor bellen en internetten binnen de EU

Goed nieuws: binnen de EU betaal je voor bellen en internet hetzelfde als 'thuis' (Roam Like at Home). Dit geldt ook in de volgende niet EU-landen: IJsland, Liechtenstein en Noorwegen. En voorlopig rekenen de drie grote Nederlandse operators (KPN, T-mobile en Vodafone) ook geen extra kosten in het Verenigd Koninkrijk.

Kan je dus zorgeloos door heel de EU bellen en internetten?

Zo makkelijk is het helaas niet. In het buitenland verbruik je vaak meer data waardoor je jouw bundel kunt overschrijden. En soms mag een aanbieder een toeslag vragen, bijvoorbeeld als je een abonnement voor onbeperkt internet hebt. Een beperkt data-abonnement kan dan voordeliger zijn. Ook zijn er een aantal plekken die extra aandacht verdienen:

Turkije en Zwitserland

Ze zijn vlakbij en doen mee met het Europees Kampioenschap voetbal, toch? Zeker, alleen horen zij niet bij de EU. De voordelige EU-regels gelden in deze landen niet bij elke provider. Bel je via sTN ? Dan bel je in Zwitserland wel gewoon tegen EU-tarief. Dat is mooi meegenomen. In Turkije is dat helaas niet het geval, dus daar komt de samenvatting in drie woorden weer van pas: zet dataroaming uit!

Andorra, Gibraltar, Monaco

In deze en andere kleine landen, gelden soms andere regels. Dit verschilt per provider, dus check vooraf welke voorwaarden gelden bij jouw aanbieder.

Grensgebieden met niet EU-landen

In grensgebieden kan het gebeuren dat het telefoonnetwerk van een naastgelegen niet-EU-land sterker is en je smartphone automatisch overschakelt. Dit gebeurt zonder dat je het doorhebt. Je ontdekt het pas op de rekening aan het einde van de maand. Kan je dit voorkomen? Zeker! stel in grensgebieden met niet-EU landen zelf het netwerk in.

Ter zee en in de lucht

Om extra kosten te vermijden, kun je het best dataroaming uitzetten in een vliegtuig of op een boot. Heb je toch internet nodig op deze plekken? Neem gerust contact met ons op, dan geven we je tips!

Kosten voor internet en bellen buiten de EU

Bellen en internetten buiten de EU is vaak erg duur. Je betaalt verschillende tarieven per land. Hoe hoog zijn de kosten? Dat vind je op het tarievenblad van jouw abonnement. Reis je buiten de EU? Installeer dan een datateller app op je smartphone. Zo hou je zicht op je mobiele internetverbruik.

Datalimiet van € 60,50 per maand

Voor mobiel internet buiten de EU geldt een wettelijke limiet van € 60,50 per maand. Als je verbruik rond de 80% zit, krijg je een waarschuwingsbericht. Zodra je 100% hebt bereikt, wordt de dienst stopgezet. Wil je toch blijven roamen? Neem dan contact op met de klantenservice van jouw provider. Je kunt de limiet zonder kosten binnen één dag uitzetten. Let op: je krijgt dan ook geen waarschuwingen meer.

Bellen en gebeld worden buiten de EU

Bel je naar een Nederlands mobiel nummer? Dan betaal jij het bellen naar Nederland. Ook als het toestel zich in hetzelfde buitenland bevindt. Word je gebeld door een Nederlandse mobiel? Dan betaal jij het buitenland tarief. De beller wordt zo beschermd tegen hoge belkosten. Hij weet natuurlijk niet altijd of je in Tiel of Timboektoe bent. Tip: in plaats van bellen kan je sms'en of WhatsApp bellen via wifi.

Conclusie: zo hou je roaming-kosten in het buitenland laag

Met de volgende tips blijven je kosten binnen de perken:

  • Zet dataroaming uit.
  • Zet je mobiele internet alleen aan als je het wél gebruikt. Schakel het daarna weer uit.
  • Gebruik zoveel mogelijk apps die je offline kunt gebruiken (je kan bijvoorbeeld Google Maps-kaarten offline bewaren).
  • Koop een lokale simkaart om goedkoper te bellen en internetten. In een telefoon met Dual Sim kun je je eigen simkaart gewoon laten zitten
  • Neem niet zomaar de telefoon op als je buiten de EU bent. Maak gebruik van WhatsApp bellen via wifi of stuur een sms.
  • Zorg in de grensgebieden met landen buiten de EU dat je op het goede netwerk zit.

Heb je na het lezen van deze tips toch nog vragen?

sTN is er om je te helpen en te voorzien van betrouwbaar advies. Je bereikt ons telefonisch via 0348 – 49 50 51 (tijdens kantooruren) en per mail: advies@stn.nl.

Gerelateerd