Schoonmakend Nederland stuurt brief aan de informateurs

Politiek 8 april 2024

Schoonmakend Nederland stuurt brief aan de informateurs

Schoonmakend Nederland heeft een brief gestuurd naar de informateurs Dijkgraaf en Van Zwol. De schoonmaak- en glazenwassersbranche in Nederland is een sector met volop kansen en mogelijkheden, waarin bevlogen ondernemers werken met hart voor hun zaak voor hun medewerkers en voor de maatschappij. In de brief brengt de branchevereniging een aantal maatschappelijke relevante onderwerpen onder de aandacht van de informateurs. 

Experts

Schoonmaken is cruciaal en onmisbaar voor een veilige en gezonde werk- en leefomgeving. De coronacrisis zorgt ervoor dag schoonmaak niet meer voor lief wordt genomen. Iedereen beseft dat goede hygiëne een vereiste is om veilig naar het werk, naar het theater, naar de sportschool of naar de horeca te kunnen. Ook ziekenhuizen en zorginstellingen kunnen geen zorg verlenen zonder schoonmaak. Omdat een schone omgeving een directe correlatie heeft met een hygiënische omgeving, is schoonmaak zelfs van belang om de economie op gang te houden.

De schoonmaak- en glazenwassersbranche is een maatschappelijk bewogen sector, een sector van rasondernemers, die altijd bezig zijn met de oplossing(en) van morgen. Of het nu gaat om arbeidsmarktthema’s, gebruik van duurzame middelen, robotisering, circulariteit enzovoort; de medewerker staat centraal. Een sector van ondernemers die niet alleen ondernemen voor een gezond rendement, maar ook maatschappelijke waarde willen toevoegen.

De branche is koploper op inclusief werkgeverschap. Mensen vanuit allerlei achtergronden, culturen, opleidingsniveaus, al dan niet met een afstand tot de arbeidsmarkt, vinden een plek in onze branche. Met meer dan 170 nationaliteiten vormt onze branche een afspiegeling van de Nederlandse samenleving. Opleiden, ontwikkelen, leren en spreken van de Nederlandse taal, en goede arbeidsvoorwaarden zijn zaken die wij binnen onze branche vanzelfsprekend vinden.

Daarnaast is onze branche ook sterk in het aan het werk helpen én houden van mensen aan de basis van de arbeidsmarkt. Langer, gezond doorwerken is belangrijk. Op de arbeidsmarkt neemt de vraag naar hoger en technologisch opgeleide mensen toe. Onze branche ondersteunt de medewerkers om te blijven leren, te blijven ontwikkelen en te investeren in de eigen carrière in combinatie met bijvoorbeeld (mantel)zorgtaken. Voor mensen, die werkzaam zijn in dienstverlenende beroepen aan de basis van de arbeidsmarkt, zijn deze ontwikkelingen complex en niet gemakkelijk bij te houden.

Schoonmakend Nederland staat ervoor om de kracht aan de basis van de arbeidsmarkt te behouden en te beschermen. Daartoe is ook een gerichte inspanning van (sociale partners in) de sector en de politiek nodig.

Gerelateerd