“Eisen bonden ver van de realiteit”

Nieuws 9 april 2024

“Eisen bonden ver van de realiteit”

Schoonmakend Nederland verontwaardigd

In het Van der Valk-hotel in Amersfoort hebben de werkgevers en de werknemers in de schoonmaakbranche de onderhandelingen voor een nieuwe cao voor de schoonmaak- en glazenwassersbranche voortgezet. Hiervoor waren twee aaneengesloten dagen uitgetrokken.

Voor deze derde onderhandelingsronde heeft Schoonmakend Nederland alle eisen en wensen uit de voorgaande ronde uitgebreid bestudeerd en doorgerekend. Dit heeft geleid tot nieuwe en/of aangescherpte voorstellen. Op dag één van de tweedaagse zijn de zogenoemde kwalitatieve voorstellen besproken. Denk aan opleidingen, overgangsverlof, het loopbaantraject James, dagschoonmaak, consignatie, generatiepact en PAGO (periodiek een arbeidsgezondheidskundig onderzoek).

Experts

Goede stappen
De reactie op de nieuwe voorstellen zijn de volgende dag bestudeerd. Daarna heeft de backinggroep de notities verder aangescherpt en uitgewerkt op basis van de wensen van beide partijen en zijn ze opnieuw besproken aan de onderhandelingstafel. Fedde Monsma, manager cao: “Op een aantal dossiers maken we goede stappen.”

Na de lunch verwachtte Schoonmakend Nederland een reactie van de bonden op ons eerste loonbod. Monsma: “De spanning was al de hele dag voelbaar met een figuurlijke explosie op het einde van de dag. Bonden blijven bij hun eerste looneis. Sterker nog: hij is verzwaard.”

Geen erkenning voor de mooie stappen die we hebben gezet
Monsma: “De eis is echt buiten alle proportie en ligt ver van de realiteit. Bovendien getuigt het van weinig erkenning voor wat we samen hebben bereikt. Schoonmakers zijn er – mede door het tussentijds openbreken van de cao – de afgelopen periode meer dan 19% op vooruit gegaan. Geen sector die ons dat heeft nagedaan. Dit jaar alleen al ontvangen schoonmakers 8,5% loonsverhoging. Ver boven het gemiddelde in de markt. Bovendien hebben we met het tussentijds openbreken, ook geen zogenoemde restschuld in te lossen. In andere woorden: wij hoeven de inflatie niet meer te repareren.”

Op 6 en 7 mei praten we verder. “In de tussentijd hoop ik dat er ook wat beweging komt van de bonden. Zou mooi zijn als we op 7 mei een akkoord hebben dat goed is voor medewerkers en betaalbaar voor ondernemers.”

LEES MEER

Gerelateerd