#LedenInBeeld: deze keer Jeroen Schwartzmans (45) van Brabant In- en exterieurverzorging

Vereniging 6 mei 2025

#LedenInBeeld: deze keer Jeroen Schwartzmans (45) van Brabant In- en exterieurverzorging

In de rubriek ‘Leden in beeld’ vragen we ondernemers en werkgevers in de schoonmaak- en glazenwassersbranche naar hun eerste kennismaking met de branche, hun ambities en een tip voor de politiek of Schoonmakend Nederland. Ook geven ze iedere publicatie 'het stokje door’ aan een lid van Schoonmakend Nederland met daarbij een brandende vraag.

Dit keer Jeroen Schwartzmans, eigenaar van Brabant In- en exterieurverzorging.

Expert

Hoe ben je in de schoonmaakbranche terechtgekomen?

“Mijn vader startte ooit dit schoonmaakbedrijf en ik ging als tiener mee schoonmaken in de avonduren. Toch was het voor mij niet gelijk duidelijk dat ik in het bedrijf wilde blijven werken. Ik besloot een slagersopleiding te volgen. Na twee jaar realiseerde ik me dat het niet de juiste keuze was en vertrok ik naar het buitenland. Bij terugkomst ging ik bij een onderaannemer van mijn vader werken die het specialistische en grovere schoonmaakwerk doet. Na een jaar zei ik tegen mijn vader: 'Ik wil bij je komen werken, maar alleen als ik het bedrijf later kan overnemen.' Ik werkte op alle afdelingen, en mijn vader gaf me steeds vaker de kans om het zelf te doen. ‘Ga maar gewoon doen’, zei hij. Zo leerde ik snel het vak. Mijn vader begon ooit met twee medewerkers, en inmiddels zijn we uitgegroeid tot een bedrijf met 150 schoonmaakmedewerkers, vijf specialisten en een vaste onderaannemer. Mijn vader is nu 72 jaar en werkt nog steeds mee.”

Wat zijn je ambities?

"Wat ik nog zou willen bereiken, lijkt bijna onhaalbaar, maar mijn grootste ambitie is om in de branche een gevoel van trots te creëren. We moeten trots zijn op het werk dat we doen in de schoonmaakbranche. Als we als sector samenwerken, kunnen we echt veel bereiken. Zorgen dat onze mensen trots zijn op hun werk, blij zijn met de behaalde salarisverhogingen en betere arbeidsvoorwaarden en vooral zich gezien en gewaardeerd voelen. Het managen van werkdruk en uiten van waardering voor de werkvloer is daarbij de sleutel in mijn ogen. Ons goud zijn de mensen die iedere dag zorgen dat Nederland schone werkplekken heeft.”

Wanneer is een dag voor jou geslaagd?

"Een dag is geslaagd als we complimenten krijgen van de mensen op de werkvloer. We maken bijvoorbeeld schoon bij de gemeente, met medewerkers vanuit het Baanbrekers-project (mensen met afstand tot de arbeidsmarkt). Het werkt goed, en deze medewerkers scoorden laatst een 9,4 in een tevredenheidsonderzoek. Ik ben meteen die kant op gegaan om ze te feliciteren en te trakteren. Toen zei iemand: Dit hebben we aan jou te danken.' Dat vond ik mooi om te horen, maar ik zie dat zelf niet zo. Ze bedoelen vooral dat ze door mij worden behandeld als mensen, en niet als ‘die ene schoonmaker’. Het gaat erom hoe je mensen aanspreekt en behandelt. Kijk elkaar in de ogen, wees open, en behandel iedereen zoals jij zelf ook behandeld zou willen worden. Een glimlach en wat gastvrijheid kosten niets."

Wat vind jij het mooie aan onze branche?

"De dynamiek is wat het voor mij zo mooi maakt. Er gebeurt altijd wel iets, en je moet flexibel kunnen inspelen op veranderingen. Inmiddels kan ik zeggen dat mijn werknemers veel respect krijgen van onze klanten. Eerlijk gezegd ben ik zelf vaak maar een ‘loopjongen’: ik doe wat de klant vraagt en probeer dat zo goed mogelijk uit te voeren. Hetzelfde geldt voor mijn medewerkers. Er moet een gezonde balans zijn, dan loopt alles eigenlijk vanzelf."

Wat is de waarde van schoonmaak voor jou?

“Er zijn verschillende versies van een antwoord op deze vraag. Vanuit de klant, zonder schoonmaak stopt 90 procent van alle bedrijfsprocessen. Vanuit mijn mensen, schoonmaak is hun brood. Voor sommigen trouwens ook hun plezier. En als ik naar mezelf kijk dan is het een combinatie. Het is leuk om dit schoonmaakbedrijf te runnen!”

Heb je een tip voor Schoonmakend Nederland of de politiek?

"Mijn tip is voor de hele sector: we moeten manieren vinden om uit de prijsspiraal omhoog te komen. We kunnen wel de lonen verhogen, maar ook de kosten blijven stijgen. Ik moet meer vragen voor schoonmaak, en uiteindelijk zullen ook de boodschappen in de supermarkt duurder worden. Alles hangt met elkaar samen in een vicieuze cirkel die lastig te doorbreken lijkt. Iedereen moet zich hiermee bezighouden: de politiek, de vakbonden en Schoonmakend Nederland. En natuurlijk begint het ook bij jezelf: bied geen goedkope prijzen aan, vraag geen onrealistische prestaties, en maak de schoonmakers zichtbaar."

De vraag van Natascha van der Ploeg; wat doe jij om je werknemers fit en gezond te houden?

“Om eerlijk te zijn, denk ik dat mijn werknemers best fit zijn! Maar ik maak me wel zorgen over het gebruik van energiedrankjes. Ik heb laatst alle medewerkers een elektrische tandenborstel gegeven in het kerstpakket - goede verzorging begint bij je gebit, haha! Maar alle gekheid op een stokje, ik denk dat je als bedrijf moet inspelen op wat mensen nodig hebben. Als een werknemer naar me toe komt met een probleem, bijvoorbeeld stoppen met roken, dan ga ik zeker met hem of haar meedenken. Ik probeer de drempel laag te houden, zodat mensen zich ook durven uit te spreken als er iets speelt. Als mensen gelukkig zijn in hun werk én privéleven, hebben ze meer energie en kunnen ze beter omgaan met de uitdagingen die ze tegenkomen."

Aan wie in onze sector wil jij het stokje doorgeven en wat is jouw vraag aan hem/haar?

Ik wil het stokje overdragen aan een jonge ondernemer, Debby Immers-Stuijk van Fafs in Rijen. En eigenlijk zou ik haar dezelfde vraag willen stellen; hoe houd jij je werknemers fit en gezond? Ik weet namelijk dat zij en haar man zelf heel gezond leven en wie weet kan ik daar nog wat van leren voor mijn bedrijf. Het is een belangrijk thema!”

Gerelateerd