Marion: 'Handschoenen aan en gaan’

Vereniging 2 juni 2022

Marion: 'Handschoenen aan en gaan’

Op 15-jarige leeftijd startte Marion in de schoonmaak, als bijbaantje. Ze begon als kamermeisje in een hotel om daarna in de bediening aan de slag te gaan. Na een uitstapje in de zorg en bij een drogisterij keerde ze terug in de schoonmaak. Eerst bij een sauna en daarna weer in een hotel. 'Als je al op zo’n jonge leeftijd in de schoonmaak werkt, kun je niet anders dan er verliefd op worden,' grapt de inmiddels 54-jarige Marion. Sinds 2010 werkt ze bij Blankers Schoon om nooit meer weg te gaan. ‘Blankers Schoon is een heel fijne werkgever die je alle kansen geeft om je te ontwikkelen.’

Expert

Persoonlijk
‘Ik werk nu vier in plaats van vijf dagen. Dan heb ik wat meer tijd voor mezelf,' vertelt ze. Het leukst vindt ze de puntjes op de i te zetten bij een pand voor een oplevering. ‘Bij keuringen is de druk heel hoog. Soms werk ik dan van zeven uur ‘s ochtends tot zeven uur ‘s avonds. Maar dan weet ik: op donderdagavond is het klaar; dan is het weekend. Een stapje terug en om er na het weekend weer vol gas tegenaan te gaan. Ik heb het goed naar mijn zin bij Blankers. Je bent er geen nummer. Er werken 300 medewerkers maar ze weten precies wie wie is. Heel knap.’

Positieve instelling
‘Ik probeer mijn positieve instelling over te brengen op mijn team. Dat helpt om met zijn allen de schouders eronder te zetten,’ vertelt Marion enthousiast. Nu is ze leidinggevende bij Schunk in Helmond. 'Nieuwe mensen, een nieuwe groep. We moeten nog een beetje aan elkaar wennen, maar dat komt goed. Ik rijd nu van het ene naar het andere pand. Van een school naar een ggz-instelling naar een kinderdagverblijf. ‘Het is goed zo. Ik heb veel fijne mensen om me heen. Bij de ggz-instelling stuit ze weleens op wat viezigheid, maar ze kan er goed tegen en staat ook dan haar mannetje: ‘Handschoenen aan en gaan.’

Nieuw leven
Toen ze na haar scheiding vanuit Hilversum naar Eindhoven verhuisde, was dat wel even wennen. ‘Ik zit nu met Wim, mijn man, bij een carnavalsvereniging en dat is zo gezellig. We pikken de leuke dingen eruit. Ik ben in eerste instantie terechtgekomen in Woensel-West, een achterstandswijk, vanuit het Gooi in Hilversum. Mijn ouders hadden echt zoiets van, waar ben je terechtgekomen? Maar het is het gezelligste buurtje waar ik ooit heb gewoond, een heel hechte gemeenschap. Nu woon ik in iets luxere buurt in Eindhoven en dat bevalt ook heel goed.'

Wat ben ik blij dat je er bent
Marion heeft hart voor het vak. Ze is een echte ambassadeur. 'Er wordt al snel een oordeel geveld over schoonmaak. Verdiep je eerst in het werk. Het verdient goed, veel beter dan een caissière of horecamedewerker. Loop een keer mee voordat je oordeelt. De waardering die je krijgt als het pand schoon achterlaat, geeft je een goed gevoel. De zin: ‘Wat ben ik blij dat jij er bent’ geeft zoveel voldoening. Daar doe ik het voor.’

Beeld: Ann-Sophie Falter

Gerelateerd